Держатомрегулювання України визнав енергоблок № 3 ДСП ЧАЕС об'єктом по поводженню з радіоактивними відходами

Друк

Відповідний документ погоджений Держатомрегулювання України 7 грудня 2012 року. У рішенні «Про визнання енергоблоку № 3 ДСП ЧАЕС (ядерної установки, звільненої від ядерного палива) об'єктом по поводженню з радіоактивними відходами» зазначено, що, відповідно до ст.1 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки» і п.11.9 «Загальних положень безпеки атомних станцій», ядерна установка енергоблоку № 3 може бути визнана установкою для поводження з РАВ.

Все паливо з енергоблоку № 3 було видалено і перевезено до СВЯП-1 у 2010 році. Проте до теперішнього часу його експлуатація здійснювалася у режимі готовності до прийому відпрацьованого ядерного палива зі СВЯП-1. У зв'язку з тим, що проектний термін експлуатації блоку № 3 як ядерної установки закінчився в грудні 2011 року, була проведена оцінка необхідності та доцільності продовження терміну його експлуатації.

На підставі матеріалів оцінки та з урахуванням рішення, узгодженого Держатомрегулювання України 14 червня 2012 року «Про порядок розміщення ВТВЗ в басейнах витримки блоків 1, 2 при аварійному вивантаженні одного з відсіків басейну витримки СВЯП-1», з 8 грудня 2012 року припинений режим експлуатації блоку № 3 в стані готовності до прийому відпрацьованого ядерного палива, а ядерна установка блоку вважається установкою, призначеною для поводження з РАВ.

У термін до 31 грудня 2013 року Чорнобильською АЕС будуть підготовлені документи для отримання окремого дозволу на остаточне закриття і консервацію третього блоку в рамках ліцензії Держатомрегулювання України ЕО № 000040 «Зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС».