Громадськість підтримала Проект остаточного закриття і консервації блоків Чорнобильської АЕС

Друк

11 лютого 2013 року за ініціативи Славутицької міської ради відбулися Громадські слухання з питання реалізації Проекту остаточного закриття і консервації енергоблоків №1,2,3 Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС».

У заході взяли участь представники Славутицької міської ради, Державного агентства з управління зоною відчуження, Київського науково-дослідницького і проектно-конструкторського інституту «Енергопроект», Інституту проблем безпеки АЕС, представники громадських та екологічних організацій з Росії та Білорусі, жителі міст Славутича, Києва та Чернігова. Всього для участі зареєструвалося більше ста чоловік.

Відкриваючи Громадські слухання, міський голова Володимир Удовиченко наголосив, що у цей день відбувається історична подія для Чорнобильської АЕС і міста Славутича, тому що реалізація цього проекту – це наступний крок до перетворення усієї системи Чорнобильської атомної електростанції в екологічно безпечну систему, величезне завдання, яке треба виконати. Він також підкреслив, що якість виконання цього завдання як завжди залежить від конкретних людей - від колективу Чорнобильської АЕС.

Зі стратегію зняття з експлуатації, прийнятою для енергоблоків Чорнобильської АЕС, подробицями реалізації заходів проекту остаточного закриття та консервації у своїй доповіді докладно ознайомив присутніх перший заступник генерального директора ДСП ЧАЕС Валерій Сейда. Він наголосив, що після звільнення блоків від ядерного палива буде досягнута важлива віха в діяльності, коли майданчик перейде до стану зі значно більш високим рівнем безпеки. Однак ці блоки і без ядерного палива продовжують створювати потенційну загрозу населенню України та навколишньому середовищу. Реалізація Проекту остаточного закриття і консервації блоків ЧАЕС дозволить забезпечити безпечне контрольоване зберігання радіоактивних речовин на протязі всього періоду витримки реакторних установок і подальшого початку проведення робіт з їх демонтажу.

По завершенню доповіді В.Сейда відповів на численні запитання присутніх. Обговорення поставлених проблемних питань пройшло дуже активно і принципово. Свою думку висловили члени громадської ради міста, представники науки та екологічних організацій, фахівці ДАЗВ і Чорнобильської АЕС.

Закриваючи громадські слухання, генеральний директор ДСП ЧАЕС Ігор Грамоткін сказав: „Сьогодні багато говорили про різні аспекти цього проекту, його плюси та мінуси. Але всі присутні повинні розуміти, що найважливіше сьогодні те, що ми впевнено йдемо на шляху ухвалення складних технічних рішень, по дорозі відкритості, доступності та загального обговорення”.

В резолюції, прийнятій учасниками громадських слухань, зазначено, що інженерні та проектні рішення, а також роботи, передбачені Проектом ОЗіК, обґрунтовані з точки зору безпеки, в документах розглянуті всі аспекти безпеки при плановій діяльності та за можливої аварії. Природно, що жителів Славутича в першу чергу цікавили питання забезпечення соціального захисту працівників Чорнобильської АЕС, персоналу обслуговуючих ЧАЕС організацій та мешканців міста Славутич, що також знайшло своє відображення у прийнятих рекомендаціях.

Остаточний варіант Рекомендацій громадських слухань з розгляду Проекту ОЗіК після доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та побажань буде опублікований протягом п′яти днів на нашому сайті.