Інформаційне повідомлення

Друк

30 січня 2023 року о 13:44 внаслідок міжфазного короткого замикання у місці розташування опорних ізоляторів шин підключення кабельної лінії 6 кВ у комірці №207 закритого розподільчого устаткування 6 кВ об'єкта «Укриття» (ЗРУ-6 кВ ОУ) сталося аварійне відключення вимикача 6 кВ II секції ЗРУ-6кВ ОУ, що призвело до повного знеструмлення заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (далі: ЗПРРВ) та відключення окремих енергоспоживачів комплексу Нового Безпечного Конфайнмента-об'єкта «Укриття» (далі: НБК-ОУ).

О 14:50 було успішно відновлено електропостачання споживачів ЗПРРВ та НБК-ОУ. При цьому порушення експлуатаційних меж, меж та умов безпечної експлуатації не зафіксовано.

Подія, що відбулася, не вплинула на стан атомної електростанції, не призвела до змін радіаційного фону на майданчику ЧАЕС та зони спостереження. Також відсутні наслідки для безпеки об'єкта, персоналу підприємства та навколишнього природного середовища. Відсутня необхідність проведення додаткових заходів з радіаційного захисту персоналу, населення та навколишнього природного середовища.

Попередня оцінка події за шкалою INES: 0

Згідно з «Положенням про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій у роботі атомних станцій», НП 306.2.235-2021, розпорядженням директора технічного (-головного інженера) створено комісію з розслідування експлуатаційної події, що відбулося 30 січня 2023 року. За результатами розслідування комісією буде підготовлено «Звіт з розслідування експлуатаційної події», в якому мають бути зазначені корінні та безпосередні причини цієї події, а також розроблені коригувальні заходи для зниження ймовірності аналогічних подій.