Розпочато випробування установки для пилопригнічення

Друк

Вчора, 2 липня, на Чорнобильській АЕС розпочато випробування установки для пилопригнічення усередині машинного залу енергоблоку №4. Необхідність створення такої системи обумовлена у висновках комісій, які розслідували причини часткового руйнування будівельних конструкцій машинного залу №4.

Як повідомив заступник начальника цеху експлуатації об'єкта «Укриття» (НБК) Олександр Хімач, установка призначена для подачі і розпилення водного розчину. Всього в машинному залі буде змонтовано 6 таких установок, що дозволить забезпечити пилопригнічення на всій його площі.

«Складність поставленого перед персоналом нашого цеху завдання, - зазначив О.Хімач, - полягає в тому, що технічні вимоги, що пред'являються до установки, - забезпечення потужності водяного струменя, дрібнодисперсність розпилення і одночасно простота в обслуговуванні, що обумовлено радіаційною обстановкою в машзалі блоку №4, - вкрай складно реалізувати. Непросто це завдання було вирішити також за наявних у даному приміщенні вузьких та незручних технологічних проходів.»

Нагадаємо, що 12 лютого 2013 в 14 годин 03 хвилини сталося часткове руйнування стінових панелей і частини легкої покрівлі машинного залу блоку №4. Площа руйнування склала близько 600 м2.

З 13 по 20 лютого на ЧАЕС працювали дві комісії з розслідування причин часткового руйнування будівельних конструкцій машинної зали. В завдання, що стояли перед комісіями, входило проаналізувати ситуацію, яка призвела до руйнування будівельних конструкцій, надати пропозиції щодо усунення наслідків, а також розробити і погодити з Держатомрегулювання України коригувальні заходи по поводженню з додатковими трапними водами і забрудненим пилом, які можуть утворитися за час, необхідний для відновлення пошкодженої покрівлі і бокових стін машзалу блоку №4.