17 років назад було зупинено останній реактор ЧАЕС

15 грудня 2000 року Чорнобильська АЕС офіційно припинила виробництво електроенергії. Це стало другою за трагічністю подією у історії ЧАЕС після аварії 1986 року. 

О 13:17 за наказом Президента України Леоніда Кучми поворотом ключа реактор енергоблоку № 3 було зупинено назавжди.

Рішення про дострокове зняття з експлуатації енергоблоку №3 та остаточне закриття ЧАЕС було прийняте Кабінетом Міністрів України 29 березня 2000 року. Причиною таких дій стали зобов’язання України перед світовою спільнотою, що зафіксовані у Меморандумі про Взаєморозуміння між Урядом Україні і Урядами країн «Великої сімки» та Комісією Європейського Співтовариства щодо Закриття Чорнобільської АЕС. Меморандум було підписано 25 грудня 1995 р.

«…Вжити всіх необхідних заходів для виведення ЧАЕС з експлуатації в найстисліший, практично досяжний строк», — йдеться у Меморандумі. 

Ці події стали приводом для численних дискусій щодо правильності такого рішення. Було багато прихильників подальшої генерації станцією електроенергії. 

До аварії чотирма блоками ЧАЕС було вироблено 150 мільярдів кВт-годин. Після аварії було вжито кардинальні заходи для підвищення безпеки енергоблоків. Відтак, до моменту остаточного закриття 3 блоки у сумі виробили ще 158 мільярдів кВт-годин.

На момент закриття на ЧАЕС працювало 9000 осіб. Наразі кількість робітників складає менше, ніж 2400 осіб.

Сьогодні, через 17 років після зупинки ЧАЕС, на майданчику триває більше 20 проектів, що перебувають на різних стадіях реалізації. Серед них:

1. Будівництво нового безпечного конфайнмента (Арки);
2. Будівництво промислового комплексу з поводженню з твердими радіоактивними відходами;
3. Будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива №2;
4. Будівництво заводу із переробки рідких радіоактивних відходів;
5. Виведення з експлуатації водоймища-охолоджувача.

Дивіться фільм про події того дня на нашому YouTube:

Частина 1.
Частина 2. 
Частина 3. 

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин