Прийнято в першому читанні Закон «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему»

17 квітня Верховною Радою України у першому читанні прийнято Закон «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» (№ 6624 від 22 червня 2017 року), внесений на розгляд Кабінетом Міністрів України.

У Висновку Головного науково-експертного управління стосовно законопроекту зазначено: «У проекті пропонується внести до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, яка затверджена відповідним Законом України від 15 січня 2009 року (далі — Програма), певні зміни. Зокрема, уточнюється кінцевий термін здійснення першочергових заходів на етапі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (замість «до 2012 року» — «до 2020 року»); метою програми визнається забезпечення реалізації державної політики щодо «поводження з відпрацьованим ядерним паливом реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС», для чого необхідно забезпечити будівництво та безпечну експлуатацію «сховища сухого типу для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС (СВЯП-2)».

Крім цього, Додаток до Програми викладається у новій редакції як «Заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему на період до 2020 року».

Як зазначає суб'єкт права законодавчої ініціативи, метою прийняття законопроекту є затвердження єдиного документа щодо визначення діяльності зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року.

Згідно з пояснювальною запискою, термін виконання першочергових заходів Загальнодержавної програми щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, запланованих на 2009-2012 роки, вичерпано. У зв'язку з недостатнім фінансуванням, значну кількість запланованих заходів було виконано не в повному обсязі. Проект змін до Загальнодержавної програми розроблено з урахуванням термінів, що минули, поточного стану виконання робіт та планів зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (до 2065 року) і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року.

Відповідно до фінансово-економічного обґрунтування, наведеного в пояснювальній записці, реалізація оновленої Загальнодержавної програми передбачатиме виділення з Державного бюджету України 4036,36 млн. грн. на 2017-2020 роки для виконання заходів етапу остаточного закриття та консервації, а з врахуванням внесків до Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки — 6637,33 млн. грн.

Прийняття цього законопроекту забезпечить виконання положень статті 5 Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого блока цієї АЕС на екологічно безпечну систему» та стане законодавчо визначеним підґрунтям для подальшого розроблення та реалізації комплексу заходів зі зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин