Чорнобильська АЕС розпочала вивезення перероблених РАВ на захоронення

31 січня розпочалося перевезення та передача на захоронення упаковок рідких радіоактивних відходів (РАВ), що утворилися на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ), у спеціально облаштоване приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ).

До сховища було перевезено першу у цьому році партію — чотири упаковки з РАВ. Подальша передача упаковок РАВ на СОПСТРВ відбуватиметься за графіком, узгодженим між Чорнобильською АЕС та Державним спеціалізованим підприємством «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами», до якого відноситься СОПСТРВ. Вивезення наявних упаковок з РАВ відбувається, щоб звільнити місце для складування кінцевого продукту на початку експлуатації ЗПРРВ.

Як зазначив заступник директора технічного з поводження з РАВ Олександр Скомарохов, на початку 2018 року Чорнобильська АЕС підійшла до фінального етапу введення до експлуатації заводу з переробки рідких радіоактивних відходів: «Окремий дозвіл на експлуатацію ЗПРРВ підприємству був наданий у грудні 2014 року. До цього було проведено усі необхідні випробування ЗПРРВ. У ході випробувань утворилося 63 упаковки з РАВ. Для виконання усього технологічного ланцюжка поводження з РАВ чотири упаковки у 2014 році було вивезено на СОПСТРВ. Решта, згідно з дозволами Державної інспекції з ядерного регулювання України (ДІЯРУ), зберігалася на ЗПРРВ у приміщенні витримки кінцевого продукту».

Згідно з Окремим дозволом ДІЯРУ, виданим на експлуатацію ЗПРРВ, умовою початку роботи заводу мало стати отримання сертифікату Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), який підтверджує закінчення будівництва об'єкту. Олександр Скомарохов пояснив: «У зв'язку із введенням нових будівельних норм та правил, отримання сертифіката відтермінувалося.Згідно з корегуючим проектом, урахувано і реалізовано заходи для виконання усіх діючих будівельних вимог. Зокрема, на ЗПРРВ втілено заходи з підвищення протипожежної безпеки, захисту від блискавок, утеплення. Додатково встановлено автономні електрокотли та парогенератор, що дозволить проводити упарювання РАВ і у кінцевому ітозі зменшити їх кількість за рухунок підвищення у них солевмісту».

Усі основні роботи, визначені у корегуючому проекті, було завершено наприкінці 2017 року. Отримання сертифікату Державної архітектурно-будівельної інспекції планується на лютий поточного року. Протягом першого півріччя ЗПРРВ планується освоєння проектної потужності в обсязі до 7 упаковок з РАВ на добу.

Перевезення рідких РАВ
Перевезення рідких РАВ
Перевезення рідких РАВ
Перевезення рідких РАВ
Перевезення рідких РАВ
Перевезення рідких РАВ
Перевезення рідких РАВ
Перевезення рідких РАВ

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин