Персонал Чорнобильскої АЕС завершує відповідальний етап – повне звільнення третього блоку станції від відпрацьованого ядерного палива

3 вересня на Чорнобильській АЕС відбудеться переміщення останньої відпрацьованої тепловиділяючої збірки (ВТВЗ) третього блоку на тривале зберігання у 5-й відсік діючого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1).
Довідково. Роботи по вивантаженню палива з блоку № 3 були початі 22 січня поточного року. Перш ніж приступити до безпосередньо вивантаження, персоналом станції був розроблений і реалізований проект модернізації СВЯП-1, що направлений на підвищення безпеки даного об'єкту.
За період експлуатації блоків Чорнобильською АЕС в генеруючому режимі на майданчику накопичено більше 21 000 відпрацьованих паливних збірок. Звільнення від палива блоку № 3 є необхідною умовою виконання проектів, пов'язаних, зокрема, з будівництвом нового безпечного конфайнмента (НБК). В даний час на майданчику вже йдуть роботи з підготовки до будівництва цієї унікальної споруди, в концептуальному проекті якого обгрунтовано рішення про необхідність споруди нової вентиляційної труби (НВТ) для потреб споживачів — блоку №3, сховища рідких і твердих відходів і об'єкту «Укриття» — і демонтажа вентиляційної труби 2-ої черги ЧАЕС (ВТ-2), яка є перешкодою для насуванню НБК в проектне положення.
Дозвіл на вивантаження ВЯП в СВЯП-1 отримано 19 січня 2010 року, а вже 22 січня перший транспортний чохол був відправлений до СВЯП-1. Згідно графіку, щотижня на СВЯП-1 відправлялися чотири транспортних чохла.
Істотну економію часу і бюджетних коштів забезпечило виготовлення окремих видів необхідного для вивантаження ВЯП устаткування силами персоналу ЧАЕС. Зокрема, підрозділами станції було забезпечено виготовлення 400 „коротких” пеналів. Виконуючи їх виготовлення власними силами, було досягнуто значної економії бюджетних коштів та суттєвого змешення кількості твердих радіоактивних відходів.

Також цього дня передбачається завершити перший етап забиття свай (12 од.) у рамках проекту будiвництва майбутнього Нового безпечного конфайнменту. Перші три сваї були забиті у північній траншеї монтажної зони Арки 25 серпня 2010 року.
Довідково. З 1992 року ведеться активна робота, зокрема за міжнародними програмами, з перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему. Головний висновок цих багаторічних досліджень: істотне зменшення небезпеки об'єкту "Укриття" може бути досягнуте в результаті будівництва над ним захисної споруди – нового безпечного конфайнмента (НБК). Новий безпечний конфайнмент – це багатофункціональний комплекс для перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему. Згідно концептуальному проекту, до складу НБК входять основна споруда (арочна конструкція, проліт якої в напрямі північ-південь становить 257,44м, висота 108,39м, довжина 150м), фундаменти, західна і східна торцеві стіни, необхідні забезпечуючі і допоміжні системи, а також технологічний корпус, який включає ділянки дезактивації, фрагментації і упаковки, саншлюзи, майстерні і інші технологічні приміщення.
В рамках проекту «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» в попередні роки були виконані важливі роботи. В рамках проекту „Стабілізація нестабільних конструкцій об’єкта „Укриття” було виконано низку заходів, які значно підвищили рівень безпеки об’єкта, зокрема для проведення в безпосередній близкості до нього будівельник робіт по проекту НБК. Стабілізація має важливе значення для забезпечення безпеки як персоналу, який сьогодні працює на промисловому майданчику ЧАЕС, так і для жителів територій за межами зони відчуження. Виконані стабілізаційні заходи дозволять існуючому «Укриттю» ізолювати навколишнє середовище від дії паливовмісних матеріалів, зосереджених усередині «саркофага» до тих пір, поки не буде побудовано і прийнято до експлуатації новий безпечний конфайнмент. Важливими є роботи з видалення берми піонерної стіни, яка в 1986 році використовувалася як опорний майданчик під монтажний кран ДЕМАГ, що проводив монтаж південних металоконструкцій "Укриття". В ході робіт по видаленню берми вилучено більше 23000 м3 технологічних матеріалів і твердих радіоактивних відходів. Даний проект виконувався корпорацією «Укртрансбуд» і успішно завершений в квітні 2008 р.
Для оптимізації графіка будівництва НБК виконане очищення до прийнятних радіаційних показників теріторії майбутнього будівництва та проведене її планування, а також земляні роботи під будівництво фундаментів НБК, майданчики збірки і інші споруди. При цьому значна увага приділялася технологіям поводження з радіаційно забрудненими грунтами і іншими матеріалами, які утворюються при виконанні земляних робіт. Було вилучено понад 30000 м3 грунтів, 5 одиниць крупногабаритної техніки (крани, тягач, землерийні пристрої), що була захоронена при ліквідації аварії на 4-му енергоблоці, а також виявлені при проведенні робіт високоактивні відходи.
З метою своєчасної і економічно вигідної реалізації робіт, паралельно з розробкою проекту НБК, NOVARKA розробляє робочий проект і готує об'єкти, необхідні для забезпечення будівництва НБК, його фундаментів і для мобілізації на будівельному майданчику.


Також на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС в заключну стадію вступив проект будівництва промислового комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів (ПКВТРВ). Зараз наближаються до завершення „гарячі” випробовування, які передбачають перевірку підготовки персоналу та устаткування комплексу при поводженні з реальними радіоактивними відходами.
Довідково. Проектування і будівництво промислового комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами фінансується Європейською Комісією і Україною. У даний комплекс об'єднано три об'єкти (Лоти), замкнуті в єдиний технологічний цикл: установка з вилучення твердих радіоактивних відходів всіх категорій з існуючого сховища твердих відходів, завод з сортування твердих радіоактивних відходів всіх категорій і переробці низько - і середньоактивних твердих відходів (ЗПТРВ) та спеціально обладнане приповерхневе сховище низько- та середньоактивных короткоіснуючих твердих відходів. Комплекс призначений для приймання, переробки, і/або захоронення ТРВ, накопичених за час експлуатації і тих, які утворилися в процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних РАВ об'єкту "Укриття". Перші два лоти збудовані на проммайданчику Чорнобильської АЕС, лот 3 - на майданчику комплексу "Вектор" в зоні відчуження. Будівництво "під ключ" виконав підрядник -RWE NUKEM GMBH (Німеччина).
13.05.2010 Держатомрегулювання України (в рамках ліцензії на зняття з експлуатації) надав Чорнобильській АЕС окремий дозвіл на введення в експлуатацію ПКВТРВ. Відповідно до цього документа ДСП ЧАЕС дозволено проведення «гарячих» випробувань установки для вилучення твердих радіоактивних відходів всіх категорій (Лот 1) і заводу з сортування твердих радіоактивних відходів і переробці низько- і середньоактивних короткоіснуючих твердих відходів (Лот 2). Ведеться аналіз зауважень за наслідками дослідної експлуатації систем і устаткування Лотів-1, 2. Продовжується робота з представником Підрядника по гарантійних зобов'язаннях щодо усунення дефектів.

 

 

 

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин