На Чорнобильській АЕС завершено перший етап зведення торцевих стін Арки НБК

На Чорнобильській АЕС завершено основні роботи зі зведення торцевих стін (перший етап)  по проекту огороджуючого контуру НБК, що дозволить у встановлені терміни виконати насування Арки в проектне положення.

Обсяг робіт включав посилення і герметизацію існуючих конструкцій II черги ЧАЕС (блок 3 і 4), до яких будуть примикати торцеві стіни Арки, проектування і будівництво нових розділових стін в межах існуючих конструкцій машзалу, деаераторної етажерки, блоку В та допоміжних систем реакторного відділення II черги ЧАЕС, а також підготовку існуючих поверхонь для установки і кріплення анкерів герметизації.

До початку робіт по зведенню нових розділових стін було демонтовано десятки тонн технологічного устаткування і металоконструкцій, вилучено та вивезено сотні кубометрів бетону. Складність проекту визначалася відмінністю фактичних умов на майданчику від початкових проектних рішень, а також важкою радіаційною обстановкою і високими дозовими навантаженнями на персонал.

Основні роботи зі зведення торцевих стін (перший етап) були закінчені згідно з графіком, що дозволило розпочати ранній демонтаж підкранових шляхів великого машинного крану Potain MD 1100, який використовувався при будівництві. В даний час виконується геодезична зйомка виконаних робіт, готується виконавча документація. В період з 7 по 28 жовтня будуть виконані роботи з демонтажу крану Potain MD 1100, після чого майданчик у повному обсязі буде передано Новарці для продовження робіт.

Разом з тим необхідно відзначити, що другий етап зведення торцевих стін, відповідно до графіку контракту, запланований на кінець серпня 2017 року. На другому етапі зведення торцевих стін планується влаштування внутрішніх розділових стін в блоці В та деаераторній етажерці. Основний обсяг становить укладання бетонної суміші (близько 1500м3), монтаж нових та перенесення існуючих технологічних і електричних мереж, влаштування нової покрівлі машинного залу в місцях сполучення з НБК.

Для довідки.
Проект «Реконструкція головного корпусу II черги ЧАЕС (енергоблоки 3,4) з посиленням і герметизацією будівельних конструкцій, що виконують функції огороджуючого контуру НБК» реалізується з грудня 2014 року. Виконавці робіт - ПАТ "Київметробуд", ПРАТ "Укренергомонтаж", ДПАТ "Укрбуд", ТОВ "СК "Укрбудмонтаж".
Проект має критичну взаємодію з будівництвом Арки, оскільки НБК не може бути введений в експлуатацію до завершення будівництва торцевих стін.

Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін
Будівництво торцевих стін

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин