«Фонд чистого майбутнього»: вирішення проблеми безпритульних собак

6 квітня промисловий майданчик Чорнобильської АЕС відвідали представники «Фонду чистого майбутнього» — американської громадської організації, яку було створено у 2016 році для боротьби за чисте майбутнє планети. Його започаткували Лукас Хіксон и Ерік Камберіан, які відвідували Чорнобильську АЕС протягом останніх п'яти років у рамках програми «RAD-ER» для професіоналів, розроблену Карлом Віллісом і Науковою установою Вілліса.

Лукас Хіксон и Ерік Камберіан провели численні консультації з багатьма організаціями та університетами у Сполучених Штатах, у тому числі з Університетом Південної Кароліни, Вустерським політехнічним інститутом, благодійним фондом США-Україна і експертами з усього світу. Фонд зацікавлений у координації програм, таких як сприяння створенню спільного робочого середовища, пов'язаного з Чорнобильською АЕС з метою обміну досвідом і знаннями між українськими та міжнародними фахівцями. Фонд зацікавлений у програмах, які будуть безпосередньо впливати на працівників і ветеранів ЧАЕС.

Мета нинішнього візиту полягає у обговоренні технічних деталей екологічного і водночас соціального проекту, який найближчим часом розпочнеться на ЧАЕС. Гості зустрілися з заступником генерального директора ДСП ЧАЕС з питань ліцензування та відомчого нагляду Костянтином Шефером, працівниками відділу відомчого нагляду ЧАЕС та ДП УЗФО ЧАЕС, які можуть бути безпосередньо залучені до виконання нового проекту.

Суть проекту полягає у наступному: на промисловому майданчику станції протягом тривалого часу, що минув після аварії, з’явилось чимало безпритульних тварин, зокрема собак. Збільшення їхньої популяції несе у собі ризики для людей, що працюють на майданчику. Власними силами ЧАЕС проблему регуляції кількості безпритульних псів вирішити не можливо. Крім того, законодавство України передбачає досить суворе покарання у разі застосування негуманних заходів щодо зменшення чисельності тварин-безхатченків.

«Фонд чистого майбутнього» запропонував адміністрації Чорнобильської АЕС  вирішити проблему популяції собак шляхом відлову та наступної стерилізації тварин.

Під час обговорення представники фонду запропонували своє бачення щодо реалізації проекту та розповіли про його особливості. Основні роботи щодо відлову та стерилізації собак будуть виконувати ветеринарні фахівці та волонтери організації «Клуб «Чотири лапи». Втім, одним із ключових моментів було вказано максимальне залучення волонтерів з-поміж працівників Чорнобильської АЕС. Це  дозволить збільшити обізнаність персоналу у проблемі безпритульних собак та поводження з ними. 

Іншою умовою було надання приміщення для обладнання операційного пункту та зони реабілітації. Такий пункт повинен мати водо- та енергопостачання, а також бути розташованим таким чином, щоб до нього було зручно дістатися з ділянок,  де проводитиметься проект: майданчика Чорнобильської АЕС, міст Чорнобиль та Прип’ять.

Після обговорення представники фонду відвідали місця найбільшого зосередження безпритульних собак: АБК-1, СВЯП-2, їдальню № 19, оглядовий павільйон НБК, а також санпропускники «Семиходи» та «1430». На об’єктах була порахована кількість собак та проаналізовано їх загальний стан здоров’я. Вся ця інформація у кінцевому результаті впливатиме на тривалість проекту, кількість необхідних ресурсів та персоналу. 

Загалом проект «Фонду за чисте майбутнє» розрахований на 3 роки. Протягом цього періоду, кожного літа, бригада з 5 ветеринарів, волонтерів та професійних відловлювачів собак приїжджатиме до зони відчуження для проведення стерилізації, ведення обліку собак та перевірки їх стану після медичного втручання. 

У результаті проекту повинно повністю припинитися природне збільшення кількості безпритульних тварин у зоні відчуження. Фонд також наполягатиме на уведенні у роботу штатного ветеринара, який буде надавати тваринам кваліфіковану допомогу та слідкувати за їх можливим розмноженням.

Довідково.Як зазначили Лукас Хіксон и Ерік Камберіан у листі до генерального директора Чорнобильської АЕС Ігоря Грамоткіна, після завершення програми «RAD-ER» вони не змогли забути своє перебування на станції та своїх українських друзів. «Ми розуміємо, що цей перехідний час для Чорнобильської АЕС, і ще існує багато невизначеностей, які треба буде розв'язати для просування вперед. Для нас досвід «RAD-ER» був неймовірно корисним професійно, але ще і через неймовірних людей, з якими ми отримали можливість зустрітися і працювати. Ми отримали так багато від цього, що нас підштовхнуло віддати щось взамін... Тому після повернення до Сполучених Штатів ми вирішили вжити заходів і створити некомерційну організацію під назвою Фонд чистого майбутнього. Фонд орієнтований на підвищення рівня інформованості та забезпечення міжнародної підтримки громадам, які постраждали від виробничих аварій і від довгострокової ліквідаційної діяльності. В даний час і в довгостроковій перспективі фонд акцентує увагу на «Чорнобильської громаді».

Визначено низку проектів, у яких може брати участь фонд:
- розробка програми для вирішення проблеми з бродячими собаками на майданчику Чорнобильської АЕС, у місті Чорнобилі та місті Славутичі;
- надання підтримки ветеранам ЧАЕС шляхом придбання медичного обладнання та витратних матеріалів для Славутицької лікарні № 5;
- розробка нових програм партнерства з ЧАЕС шляхом агітації американських і європейських організацій та університетів для підвищення інформованості ветеранів і працівників станції.

Фонд чистого майбутнього
Фонд чистого майбутнього
Фонд чистого майбутнього
Фонд чистого майбутнього
Фонд чистого майбутнього
Фонд чистого майбутнього
Фонд чистого майбутнього
Фонд чистого майбутнього

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин