Підбито підсумки конкурсу на кращий ескізний проект скульптурної композиції Олександрові Лелеченку

Підбито підсумки конкурсу на кращий ескізний проект скульптурної композиції, присвяченої Герою України Олександру Григоровичу Лелеченку. Дана композиція має бути розміщена біля центрального входу Чорнобильської АЕС — перед адміністративно-побутовим корпусом №1.

Конкурс був започаткований ЧАЕС і тривав з 10 березня по 1 червня поточного року. Згідно з заявленими вимогами, конкурсанти мали надати ескіз проекту, головними вимогами до якого були впізнаваність персони, легкість запам'ятовування, оригінальність архітектурно-скульптурної композиції, художньо-образна виразність, відповідність культурно-естетичним нормам та органічне розміщення пам'ятника в архітектурно-ландшафтному середовищі з урахуванням масштабу навколишньої забудови, стилістичних особливостей та її архітектурного вигляду.

Переможцем обрано проект, наданий студією «ОМІ» — об'єднанням майстрів мистецтв України.

Довідково. Лелеченко Олександр Григорович — працівник Чорнобильської АЕС, ліквідатор наслідків аварії, Герой України.

Працював на ЧАЕС з 1975 року. У 1980 — призначений заступником начальника електроцеху з експлуатації другої черги. Найбільш активнішу участь брав у пусках і освоєнні усіх блоків ЧАЕС. За відмінну роботу неодноразово заохочувався адміністрацією ектростанціїстанції і цеху подяками та грамотами, нагороджений медаллю «Ветеран праці».

26 квітня 1986 року під час аварії на 4 блоці ЧАЕС Олександр Лелеченко показав приклад мужності і героїзму. Перебуваючи під час виникнення аварії на станції, брав участь у її ліквідації. Спільно з оперативним персоналом електроцеху, в умовах високих рівнів радіації, організував термінові роботи щодо попередження вибуху турбогенераторів другої черги ЧАЕС. Одноосібно здійснив необхідні перемикання електролізної установки, запобігши тим самим подачу водню до машинної зали станції, на покрівлі якої була пожежа.
Як людина високої відповідальності за доручену роботу та неабияких організаторських здібностей, Олександр Григорович відмовився від запропонованої медичної допомоги та залишився на робочому місці 27, 28 і 29 квітня, продовжував виконувати свої посадові обов'язки з ліквідації аварії на 4-му енергоблоці та забезпечення безпечної експлуатації 1, 2 і 3 енергоблоків ЧАЕС.

30 квітня 1986 року його шпиталізували. 7 травня 1986 року помер у Києві через велику дозу радіоактивного опромінення.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин