Про Фонд поводження з РАВ

11 липня 2017 року Верховна Рада прийняла пакет законопроектів, які відновлюють цільове фінансування і використання державного Фонду поводження з радіоактивними відходами (РАВ), що дозволить відновити його накопичувальний статус та профінансувати виконання державної програми з утилізації таких відходів.

Зокрема, за ухвалення законопроекту №6435 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами щодо покращення механізму фінансування діяльності по поводженню з радіоактивними відходами» проголосував 231 народний депутат при необхідних 226. 

Народний депутат, представник парламентського підкомітету з питань екологічної політики, природокористування та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак зазначив, що до 2019 року планується повністю перейти до фінансування діяльності по поводженню з РАВ за рахунок коштів Фонду. Кошти будуть використані на розвиток системи поводження з радіоактивними відходами, будівництво сховищ тривалого заощадження та наукових досліджень.

Депутати також прийняли законопроекту №6436 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо вдосконалення механізму фінансового забезпечення поводження з радіоактивними відходами».

У своїх коментарях голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук зазначав, що прийняття цих законопроектів дозволить відновити накопичувальний статус фонду, тобто гроші у ньому будуть накопичуватися з року в рік (при обмеженому їх використанні), що дозволить профінансувати будівництво дуже дорогих сховищ або інших об'єктів.

Ситуацію з фондом прокоментував генеральний директор Чорнобильської АЕС Ігор Грамоткін: «Які можливості нам дає фонд РАВ? Внески до нього робитимуть як підприємства, які виробляють радіоактивні відходи, так і Україна. Із Фонду будуть фінансуватися проекти по поводженню з РАВ та зняттю з експлуатації ЧАЕС. Це означає, що ми йдемо від безпосереднього бюджетного фінансування. Фонд РАВ буде накопичувальний, а це означає, що ми зможемо планувати свою діяльність на декілька років вперед, а не щорічно, як було при прямому бюджетному фінансуванні».

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин