Роботи з підготовки до пуску ПКПТРВ продовжуються

На промисловому комплексі з поводження з твердими радіоактивними відходами (ПКПТРВ) триває активна підготовка до 3-го етапу «гарячих» випробувань. Цей етап передбачає поводження з неоднорідними партіями радіоактивних відходів (РАВ).

Однією з важливих задач у рамках підготовки є характеризація — визначення радіонуклідного складу — твердих РАВ, що надходять на переробку.

Для проведення робіт з характеризації були розкриті східний і західний «легкі» відсіки сховища твердих РАВ.

Прийом радіоактивних відходів у ці відсіки проводився у період з 1978 по 1988 роки. Обсяг РАВ у них становить понад тисячу кубічних метрів.

У східному відсіку складалися тільки радіоактивні відходи, які утворювалися у процесі нормальної експлуатації енергоблоків ЧАЕС. Цей відсік був заповнений і законсервований до аварії 1986 року. За тридцять років консервації природний радіоактивний розпад короткоіснуючих радіонуклідів призвів до суттєвого зниження активності у відходах, що зберігаються. 

Основне заповнення західного відсіку проводилося відходами післяаварійного періоду. Накопичені у цьому відсіку радіоактивні відходи можуть містити трансуранові елементи і мати велику неоднорідність радіологічних параметрів у порівнянні з відходами східного відсіку.

Склад твердих РАВ в обох відсіках приблизно однаковий. Він включає різні тверді матеріали: теплоізоляція, пластикат, спецодяг, іонообмінна смола, фільтри, побутове сміття, папір, дерево, електропроводка, електродвигуни, трубопроводи, арматура, металева стружка та інше.

Зі східного відсіку було відібрано 123 проби. Зараз виконується процес лабораторних досліджень проб на виявлення радіонуклідного складу та питомої активності радіонуклідів. Ця робота дуже трудомістка та складна. На даний момент вона виконана більше, ніж на 70%. 

Паралельно проводиться підготовка до відбору проб західного відсіку. Наразі виконано руйнування і фрагментацію бетонної стяжки, якою був залитий відсік при консервації.

Ці роботи виконуються за допомогою дистанційно-керованих механізмів, що призначені для роботи всередині кесона. Кесон розташований над відсіками сховища твердих відходів і слугує бар'єром на шляху поширення шкідливих речовин у навколишнє середовище.

Усі роботи виконуються згідно з затвердженими програмами та методиками. Під час виконання робіт змін у радіаційній обстановці не зафіксовано. 

Для довідки

Роботи з введення в експлуатацію ПКПТРВ виконуються у три етапи. 

На першому етапі виконуються роботи з випробувань усіх систем і устаткування технологічного радіаційного контролю з використанням зразкових джерел і спеціально підготовлених радіоактивних матеріалів.

На другому етапі по черзі виконується робота з послідовного поводження з підготовленими однорідними партіями РАВ, що поступають ззовні у «відкритому» вигляді з відомими радіологічними та фізичними характеристиками. Також передбачено розширення другого етапу «гарячих» випробувань для поводження з високоактивними відходами (ВАО), для виконання характеризації та відправки у тимчасове сховище ВАО, низько і середньо активних довго існуючих відходів.

На третьому етапі виконується робота з поводження з неоднорідними партіями РАВ, які видобувають зі сховищ твердих відходів з невідомими радіологічними та фізичними характеристиками.

Роботи у «легких» відсіках ПКПТРВ
Роботи у «легких» відсіках ПКПТРВ
Роботи у «легких» відсіках ПКПТРВ
Роботи у «легких» відсіках ПКПТРВ
Роботи у «легких» відсіках ПКПТРВ
Роботи у «легких» відсіках ПКПТРВ

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин