Борг України до Чорнобильського фонду “Укриття” буде сплачено найближчим часом

Кабінет Міністрів затвердив зміни до Порядку використання коштів для підтримки безпеки на Чорнобильській АЕС і про виділення коштів у 2017 році для сплати внеску до Чорнобильського фонду "Укриттяˮ Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР.) 4 грудня відповідне рішення було ухвалено на засіданні Кабміну.
Так, уряд розглянув постанову "Про внесення змін у додаток до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки у безпечному стані енергоблоків та об'єкта "Укриттяˮ та здійснення заходів щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС”. Метою прийняття постанови є забезпечення цільового і ефективного використання бюджетних коштів, державного контролю і виконання заходів з підтримки в безпечному стані енергоблоків та об'єкта "Укриття" і заходів щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС в умовах закінчення терміну дії документу “Першочергові заходи щодо зняття з експлуатації АЕС і перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Одночасно Кабмін ухвалив розпорядження "Про виділення коштів у 2017 році для сплати Україною внеску до Чорнобильського фонду "Укриттяˮ (ЧФУ) Європейського банку реконструкції та розвитку". У пояснювальній записці до даного документу зазначається, що його прийняття спрямоване на забезпечення представництва України в Чорнобильському фонді «Укриття» в подальшому та виконання взятих країною зобов'язань.
Борг утворився внаслідок курсової різниці гривні до долара США, що виникла в 2014-2017 роках. Наразі він становить 11 008 626 доларів. Оскільки дана видаткова стаття в Законі України “Про Державний бюджет на 2017 рік” відсутня, подібне розпорядження необхідно для виділення відповідних бюджетних коштів.
Необхідні для сплати внесків кошти будуть виділені Міністерству екології та природних ресурсів для перерахування до ЧФУ.

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин