Монтаж мембрани для герметизації арки НБК

У приміщеннях 4-го енергоблока Чорнобильської АЕС ведуться роботи із закріплення герметизаційної мембрани арки нового безпечного конфайнменту. 

Юрій Філімонов — майстер бурової установки цеху експлуатації об'єкта «Укриття» (нового безпечного конфайнмента) (далі: ЦЕОУ (НБК)) — пояснює: «Зараз ми виконуємо роботи із забезпечення 100% кріплення анкерів герметизації у місцях дотику арки та блоку «В» [енергоблоку №4 — ред.].

Не на усіх наявних у цих місцях залізобетонних конструкціях забезпечена проектна площа кріплення анкерів герметизації. Тому, для зменшення термінів виконання робіт та надання серйозної допомоги підрядній організації, ЦЕОУ (НБК) у складі зведеної бригади, виконує роботи із заглиблення ніш у місцях зчеплення анкерів герметизації із будівельними конструкціями. 

Робота виконується у приміщеннях 7001 та 6004 у високих радіаційних полях. Для зменшення дозових навантажень на персонал роботи виконують декілька бригад. Наразі нам треба якнайшвидше забезпечити виконання бурових та довбальних робіт у цих приміщеннях». 

«Роботи проводяться у складних умовах. Ми використовуємо різання металу як газове, так і електричне, оскільки у бетонних тримальних конструкціях є включення з арматури. Їх необхідно різати, бо вони заважають закріпленню анкерів кріплень», — доповнює Святослав Мамикін — електрогазозварювальник ділянки з ремонту нестаціонарного устаткування ЦЕОУ (НБК).

Петро Лукашевич — майстер ділянки з ремонту нестаціонарного обладнання ЦЕОУ (НБК), який керує роботами із влаштування ніш та заглиблень у залізобетонних конструкціях, — пояснює, що місця виконання робіт є важкодоступними. Причина цього — залишки післяаварійного обладнання, яке вже не використовується, а також післяаварійні завали будівельного сміття. Необхідно розчищати ці місця та встановлювати тимчасове риштування для доступу до робочих зон.

Після виконання цих робіт підрядник зможе у повному обсязі виконати герметизацію НБК, тим самим ізолювати його внутрішній під-арковий простір від навколишнього середовища.

Бригада готується до зміни
Монтаж анкерів герметизації блоку «В»
Свердління отворів для анкерів кріплень
Монтаж анкерів герметизації блоку «В»
Під вентиляційною трубою №2
Основа вентиляційної труби №1 (старої)
Монтаж анкерів герметизації блоку «В»

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин