4 жовтня 2016 року на Чорнобильській АЕС було закінчено фізичні роботи зі спорожнення басейнів витримки центральних залів блоків 1, 2 та 3

За проектом басейни витримки блоків призначені для тимчасового зберігання і витримки відпрацьованих тепловиділяючих збірок (ВТВЗ), а також зберігання спецвиробів, які були опромінені у реакторі або контактували з радіоактивним теплоносієм (відпрацьовані додаткові поглиначі, стрижні СУЗ, датчики внутрішнього реакторного контролю та інше обладнання). При цьому вода у басейнах витримки забезпечує відведення залишкового тепловиділення ВТВЗ, а також є біологічним захистом від впливу іонізуючого випромінювання на персонал, який виконує роботи у центральних залах.

Оскільки блоки 1, 2 та 3 повністю звільнені від відпрацьованого ядерного палива, включаючи пошкоджене, а також з урахуванням позитивного досвіду експлуатації басейнів витримки технологічних каналів блоку №3 у режимі сухої шахти зберігання спецвиробів, було розглянуто можливість спорожнення басейнів витримки блоків 1, 2 і 3 та зберігання активних спецвиробів у них без заповнення водою, тобто експлуатація басейнів витримки у режимі сухих шахт зберігання спецвиробів.

У період з червня по жовтень поточного року на блоках 1, 2 та 3 було виконано роботи щодо спорожнення басейнів витримки, при цьому на басейни витримки, у яких встановлені високоактивні спецвироби, були змонтовані захисні перекриття, що забезпечують біологічний захист від іонізуючого випромінювання.

У даний час басейни витримки блоків 2 та 3 відповідними технічними рішеннями, узгодженими ДІЯРУ, переведені у режим сухих шахт зберігання спецвиробів. По блоку  1 готується аналогічне технічне рішення.

Експлуатація басейнів витримки у режимі сухих шахт зберігання спецвиробів дозволить істотно зменшити витрати на підтримку водно-хімічного і температурного режимів у них, на опалення приміщень головного корпусу з водонаповненим обладнанням у зимовий період, а також дозволить знизити ризики пошкодження обладнання у разі аварійних ситуацій у тепломережах проммайданчика ДСП ЧАЕС у зимовий період.

Після виконання робіт радіаційна обстановка у центральних залах знаходиться у межах контрольних рівнів.

Роботи, пов'язані з випорожненням басейнів витримки були виконані власними силами ДСП ЧАЕС.

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин