Чорнобильська АЕС відмовилась від використання природного газу і впроваджує заходи з енергозбереження

У 2016 році на об’єктах  ДСП «Чорнобильська АЕС» відбувся перехід централізованого теплопостачання на електропостачання, що дало можливість повністю відмовитись від використання природного газу. Вже сьогодні місячна економія від вжитих заходів під час опалювального сезону складає 6 мільйонів гривень.

До опалювального періоду 2016-2017 років котельня ЧАЕС забезпечувала тепловою енергією понад 130 будівель і споруд. Оскільки вартість 1 Гкал тепла, що виробляла котельня, постійно зростала (від 600 грн/Гкал  у  2011  до 2150 у 2015 році), а виробництво тепла знижувалося (з 71 000 Гкал в 2011 до 22 000 у 2015 році), було прийнято рішення оптимізувати систему теплопостачання об’єктів промислового майданчика ЧАЕС. Це  дозволило знизити витрати на теплопостачання та відмовитися від використання природного газу.

Після проведення порівняльного аналізу витрат на виробництво й транспортування теплової енергії до споживачів від котельні ЧАЕС було прийнято рішення оптимізувати кількість будівель і окремих приміщень, які потребують обігріву.

З цією метою вирішено частину будівель обладнати додатковими автономними джерелами електроопалення з використанням теплонакопичувачів. У спорудах і виробничих будівлях без постійних робочих місць передбачено застосування місцевих електричних приладів обігріву, систем кабельного обігріву трубопроводів. Нині 32 будівлі забезпечені  індивідуальними  вузлами теплопостачання, що дало можливість підвищити надійність роботи всіх технологічних систем та значно зменшити собівартість кожної отриманої гігакалорії тепла без погіршення умов праці персоналу. Промислово-опалювальна котельня зупинена і перебуває в резерві.

Загальна встановлена електрична потужність джерел тепла, яка вводиться, становитиме понад 7000 кВт (7560 тис. кВт•год на місяць), і, згідно з розрахунком за діючим тарифом, за спожиту протягом місяця електроенергію необхідно буде сплатити 14,3 млн. грн..

Минулого опалювального сезону середньомісячне споживання електроенергії складало 5700 тис. кВт•год, за той самий період середньомісячне споживання газу становило понад 1000 тис. м3 (слід зауважити, що системи теплопостачання працювали в максимально економічному режимі).

Варто відзначити, що у поточному опалювальному сезоні загальні витрати на споживання природного газу за чинними тарифами сягнули б 9,5 млн. грн. та додатково  10,8 млн. грн. на сплату електроенергії (разом – 20,3 млн. гривень). У 2017 році при акумулюванні теплової енергії у нічний час (завдяки використанню тризонного тарифу) протягом опалювального сезону можна буде додатково заощадити  ще близько 1 млн. гривень. Нагадаємо: середньомісячні видатки в опалювальний сезон на придбання електроносіїв вже зменшені на 6 млн. грн..

Реалізація всіх запланованих заходів з енергозбереження на об’єктах ДСП «Чорнобильська АЕС» дозволить забезпечити економію бюджетних коштів, досягти незалежності від постачання природного газу, забезпечити належні умови праці  на робочих місцях персоналу та не допустити випадків порушень меж і умов безпеки блоків № 1, 2, 3, об’єкта «Укриття» та сховища відпрацьованого ядерного палива.

Найближчі події

28 березня 1984 року 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС виведено на проектну потужність 1000 МВт
29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"

Розсилка новин