Уряд України підтримав пропозиції учасників круглого столу «30 років об'єкта «Укриття» — 30 років подвигу»

Уряд України підтримав пропозиції учасників круглого столу «30 років об'єкта «Укриття» — 30 років подвигу» — про це Чорнобильську АЕС повідомив Голова Державного агентства з управління зоною відчуження (далі: ДАЗВ) Віталій Петрук. У офіційному листі  зазначено, що 29 грудня 2016 року Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підписав доручення № 48060/1/1-16 щодо звернення учасників круглого столу «30 років об'єкта «Укриття» — 30 років подвигу», який відбувся 7 листопада 2016 року на Чорнобильській АЕС до Голови Верховної Ради України Парубія Андрія Володимировича.  

Пан Петрук зазначив: «ДАЗВ погоджується із висновками за результатами засідання круглого столу та підтримує пропозиції, які були висловлені його учасниками». Голова ДАЗВ також висловив підтримку позиції учасників круглого столу стосовно постійного науково-технічного супроводу робіт щодо об'єкта «Укриття» та залучення міжнародного досвіду й фінансової підтримки для подальших робіт на об'єкті.

Водночас, голова ДАЗВ підкреслив найбільш актуальні питання для майбутнього перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Зокрема, до них віднесено необхідність у найближчій перспективі продовження заходів з реалізації другого пускового комплексу НБК (далі — ПК-2 НБК) «Інфраструктура для виконання демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття», а потім і безпосереднє виконання демонтажних робіт. Це обумовлено тим, що будівництво першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента об'єкта «Укриття» (ПК-1 НБК), яке знаходиться на завершальному етапі, не є завершальним етапом реалізації проекту НБК та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. 

У листі також підкреслено, що керівництвом ДАЗВ підготовлено проект листа Європейському банку реконструкції та розвитку стосовно питання фінансування ПК-2 НБК відповідно до «Стратегії перетворення об'єкту «Укриття», ухваленої рішенням Міжвідомчої комісії з комплексного вирішення проблем Чорнобильської АЕС 12 березня 2001 року.  

Довідково. Завдяки реалізації проекту «Стабілізація нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» ймовірність руйнування згаданих конструкцій значно знижено. Втім, до 2023 року необхідно забезпечити демонтаж найбільш нестабільних конструкцій об'єкта, що може бути виконано за умови реалізації проектів ПК-1 та ПК-2 НБК. У іншому випадку постане питання щодо необхідності подальшої стабілізації будівельних конструкцій об'єкта «Укриття» для недопущення його руйнування під НБК.

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин