Місія технічної підтримки ВАО АЕС

З 15 по 19 травня на Чорнобильській АЕС проходить місія технічної підтримки ВАО АЕС на тему «Поводження з радіоактивно забрудненими водами».

В рамках заходу експерти місії з України, Угорщини та Росії спільно з фахівцями ЧАЕС провели обговорення проблеми поводження з радіоактивно забрудненими водами на ДСП ЧАЕС, а також відвідали об'єкти по поводженню з РАВ на промисловому майданчику ЧАЕС.

На ЧАЕС обсяги накопичення трапних вод в системі спецканалізації складають приблизно 12000 м3/рік. В даний час на Чорнобильській АЕС використовується схема для очищення радіоактивних вод, призначена для стану блоку, який знаходиться в режимі експлуатації. Поточне використання ресурсів (газ, тепло, електроенергія і пар) для очищення радіоактивних вод і виробництва очищеної води неефективно і затратно.

Серед базових практичних завдань місії — пошук оптимального і економічно доцільного підходу до очищення трапних вод на ДСП ЧАЕС, а також визначення оптимальної технології їх переробки з мінімальним утворенням вторинних відходів і обгрунтованою економічною ефективністю в умовах зняття з експлуатації.

В ході місії фахівці Чорнобильської АЕС ознайомилися з сучасними підходами і методами очищення радіоактивно забруднених вод (РЗВ) і досвідом їх застосування на об'єктах щодо поводження з РАВ (АЕС).

Необхідно відзначити, що проблемою очищення вод Чорнобильська АЕС займається планомірно і системно. Так, за результатами запитів ЧАЕС в період з 6 по 8 жовтня 2014 року Московським центром ВАО АЕС була проведена місія технічної підтримки по темі: «Визначення та впровадження нових методів дезактивації обладнання. Нові методи, технології очищення радіоактивних вод». У серпні 2016 МАГАТЕ за запитом ЧАЕС було проведено семінар з вибору технологій для очищення сольових вод (переробки водних радіоактивних відходів). За сприяння Європейського Союзу реалізується проект з проектування установки очищення вод об'єкта «Укриття» і рідких радіоактивних відходів від ТУЕ та органічних сполук.

Всі ці заходи спрямовані на пошук оптимальних і економічно доцільних підходів до поводження з радіоактивно забрудненими водами на ЧАЕС.

Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO
Візит експертів WANO

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин