Підготовка до запуску заводу з переробки твердих РАВ

На Чорнобильській АЕС ведуться роботи з підготовки до введення в експлуатацію промислового комплексу по поводженню з твердими радіоактивними відходами (ПКПТРВ).

Об’єкт призначений для приймання та переробки твердих радіоактивних відходів (РАВ), що накопичилися за час експлуатації Чорнобильської АЕС і утворилися у процесі зняття її з експлуатації.

Під час експлуатації у стінах промислового комплексу будуть перебувати радіоактивні матеріали різних видів. Одним з них є попіл, що утворюється у результаті спалювання РАВ. Для поводження з таким попелом комплекс має установку з пресування 165-літрових бочок, що дозволить зменшити об’єми для їх зберігання. 

Наразі на промисловому комплексі проводиться підготовка до третього етапу «гарячих» випробувань, у рамках якої відбувається тестування згаданої вище установки.

Для виконання тестування було підготовлено шість 165-літрових бочок з нерадіоактивним попелом (імітатором), отриманим  із котельні міста Славутич. Такий попіл за своїми фізичними характеристиками та агрегатним станом подібний до того, що отримується у результаті спалювання РАВ. 

Мета тестування — перевірити роботу установки, а також визначити, чи не відбудеться при пресуванні вихід попелу за межі бочки, що може негативно впливати на персонал та призвести до радіаційного забруднення установки при роботі з реальними РАВ 

Робота з пресування імітатора проводяться у два етапи. Перший — пресування імітаторів без використання засобів, що дозволяють виключити чи мінімізувати можливість виходу попелу з бочки під час зминання. Другий етап — пресування з використанням цих засобів. Обидва етапи передбачають контроль вузлів та агрегатів установки на предмет забруднення попелом до і після пресування. 

У процесі тестування установки вихід попелу з бочки не виявлено. Відповідно, негативного впливу на персонал та забруднення установки не відбулося. 

Як наслідок, такий результат показує, що у подальшій роботі з радіоактивним попелом використання спеціальних засобів іммобілізації — вкладишів та фільтрів — є необов’язковим.

Випробування установки пресування бочок
Випробування установки пресування бочок
Випробування установки пресування бочок
Випробування установки пресування бочок
Випробування установки пресування бочок
Випробування установки пресування бочок

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин