Завершено демонтаж легкої покрівлі машиного залу у межах підаркового простору НБК

Виконання даного завдання суттєво підвищує протипожежну безпеку нового безпечного конфайнмента.

Ділянки потенційно займистої покрівлі машинного залу, розташовані в районі торцевих стін арки в осях 60-62 і 38-40, були демонтовані в рамках виконання проекту огороджувального контуру НБК, який завершено будівництвом наприкінці 2017 року.

У першій половині лютого 2018 року виконано демонтаж на трьох ділянках у вісях 52-54, 56-58 і 60-62. Відтак демонтовано усю площу покрівлі, визначену проектом.

Роботи виконувалися двома кранами вантажністю 300 і 270 тонн. Один з них був розташований на піонерній стіні, а другий — північніше деаераторної етажерки об'єкта «Укриття» на майданчику тимчасового складування НБК.

Наразі тривають роботи з фрагментації демонтованих конструкцій та вивезення їх на спеціально облаштований майданчик для зберігання. За необхідності, демонтовані плити дезактивуються.

Станом на 15 лютого 2018 року вивезено близько 15% демонтованих панелей.

У період робіт контрольні рівні зовнішнього опромінення (13 мЗв), встановлені для персоналу компанії-підрядника «НОВАРКА», не були перевищені. Будь-яких надзвичайних або аварійних ситуацій під час демонтажу не зафіксовано.

Довідково. Необхідність демонтажу легкої покрівлі було визначено у документі з безпеки концептуального проекту Пускового комплексу №1 НБК.

Встановлено, що найбільша пожежа, яка може виникнути у просторі під аркою, — це загоряння покрівлі машинного залу та деаераторної етажерки.

Для забезпечення протипожежної безпеки та запобігання виникненню пожежі проектом передбачено покриття покрівлі деаераторної етажерки легким бетонним складом шаром від 50 до 150 мм.

Покрівлю машинного залу було вирішено обладнати спеціальною системою виявлення та гасіння пожежі. Технічне рішення щодо створення даної системи затверджено у проекті НБК. Система включає резервуари для зберігання піноутворювальної суміші, насосне обладнання, трубопроводи та три вежі пінного пожежогасіння висотою близько 30 метрів. На вежах розміщені піногенератори та тепловізійні камери для виявлення можливих загорянь на ранніх стадіях.

Покрівля машинного залу внаслідок аварії 1986 року має два шари: потенційно займистий доаварійний і захисний металевий післяаварійний. Щоб забезпечити доступ пінної суміші до джерела розгоряння, металеві щити захисного післяаварійного шару потрібно було демонтувати.

Для зниження дозових навантажень на персонал і зменшення обсягів радіоактивних відходів було ухвалено рішення демонтувати не усю покрівлю, а окремі її ділянки через кожні 12 метрів (через один проліт).

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин