Звернення до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана

Шановний Володимире Борисовичу!

Вже вкотре за останні роки, за аналогічним сценарієм, повторюється одна і та ж прикра подія, а саме зрив фінансування ДСП ЧАЕС. Але зазвичай таке відбувається на початку бюджетного року та пов’язане з певними бюрократичними процедурами. Тобто, це принаймні, зрозуміло, хоч і не допустимо. Але ситуація, що склалася навколо фінансування ДСП ЧАЕС в травні поточного року, не витримує жодної критики, бо фінансування в держбюджеті передбачене, визначені та затверджені основні напрями діяльності, пріоритети та цілі. Належним чином вже були оформлені необхідні фінансові документи, відкрите бюджетне фінансування. Але, не зважаючи на те, органи державного управління ніби навмисно створюють передумови для зриву виробничих програм, невиплати зарплатні колективу ДСП ЧАЕС тощо. Саме такі висновки приходять до думки, коли неупереджено аналізується ситуація, що сталася, з її причинами та наслідками.

Складається ситуація, коли колектив ДСП ЧАЕС опиняється сам на сам с проблемами, що повторюються щороку, та не вирішуються вчасно, а може, і створюються органами державного управління штучно! Колектив ДСП ЧАЕС ніби опинився заручником чиновницького свавілля та безвідповідальності, бо як можна пояснити те, що маючи таку кількість невирішених проблем у очолюваних установах, саме в той час Голова ДАЗВ Петрук В.В. та міністр екології Семерак О.М. обирають в пріоритет закордонну командировку до Японії, фактично свідомо самоусунувшись від вирішення означених проблем. Це не припустимо взагалі, а особливо в умовах, в яких знаходиться країна, коли Президент під час свого візиту 26.04.18р на ЧАЕС поставив завдання довести до завершення вже цього року важливі міжнародні проекти на ЧАЕС і зоні відчуження! До того ж, вже вкотре затягується вирішення проблеми відшкодування Пенсійному Фонду України, хоча означена проблема виникає щороку!!! До кінця поточного року заборгованість ДСП ЧАЕС перед ПФУ може сягнути близько 190 млн.грн., але належного фінансування не передбачено. Проблему можливо вирішити і на законодавчому рівні, але теж немає задовільного результату.

Саме тому соціальна напруга і невдоволення в колективі накопичена та доходить до рівня, коли вже стає можливим соціальний вибух. Профспілка завжди намагається вирішити поточні проблеми цивілізованим шляхом, не вдаючись до крайніх заходів без зайвих на то причин. Але ситуація, що склалась зараз, потребує негайного та відповідального вирішення на системному рівні, але у вкрай стислі терміни.
З огляду на зазначене, профспілковий комітет ППО ЧАЕС прийняв рішення оголосити про початок підготовки до масової акції протесту, що буде проведена 30.05.2018 у м. Київ біля будівель КМУ, Мінекології та Держ.Агентства з управління зоною відчуження, якщо поставлені питання не будуть вирішені до 25.05.2018 включно.

Сподіваємося на швидке вирішення поставлених питань.

З повагою,
Голова первинної
профспілкової організації ЧАЕС М. І. Орлов