Пожежну безпеку об’єкта «Укриття» Чорнобильської АЕС надійно забезпечено за участі російського Атомстройекспорту

30 вересня 2013 року завершився дворічний період гарантійного обслуговування системи протипожежної безпеки об’єкта «Укриття» (СППЗ), що була створена російсько-українським консорціумом на чолі з ЗАТ «Атомстройекспорт», підприємством російської Держкорпорації «Росатом». Проект реалізовано в рамках програми SIP на кошти Чорнобильського фонду «Укриття».

СППЗ створено для швидкого виявлення та ліквідації пожежі, а також максимального зменшення наслідків його впливу на персонал, навколишнє середовище та матеріальні цінності, з урахуванням того, що пожежа може стати початковою подією радіаційної аварії.

Завершену будівництвом систему було передано в експлуатацію Замовнику – ДСП «Чорнобильська АЕС» – у вересні 2011 року після індивідуальних та комплексних випробувань на 3 місяці раніше контрактного терміну. Протягом гарантійного періоду підтвердилась якість виконаної роботи, а також поставленого підрядником обладнання та систем.

У зв’язку з успішним завершенням контракту генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін нагородив Почесною грамотою ДСП ЧАЕС заступника директора Східноєвропейського управління ЗАТ «Русатом Оверсіз» Віталія Драгунова, який керував проектом з російської сторони.

За словами Віталія Драгунова причина успіху російської компанії на об’єктах ЧАЕС полягає у однаковому розумінні з українським замовником та партнерами норм, правил і стандартів – як в будівництві, так и в ядерній и радіаційній безпеці. «Історично в нас спільна технічна база знань та єдине розуміння культури безпеки» – підкреслив В.Ю. Драгунов.