Національна доповідь

Напередодні 25-ої річниці аварії на ЧАЕС побачив світ чудовий документ, що дозволяє по-новому поглянути на цілий ряд аспектів аварії на ЧАЕС, оцінити її наслідки, детальніше дізнатися про ліквідацію цих наслідків на території України, отримати відомості про сьогоднішній стан об'єкта "Укриття", зведеного над пошкодженим аварією блоком.
Національна доповідь "Двадцять п'ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього" - так називається цей документ - підводить підсумки робіт з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за 25 років, а також містить рекомендації і висновки, що стосуються безпеки ядерної енергетики на майбутнє.

Національна доповідь заснована на аналізі і синтезі матеріалів, наданих Міністерством надзвичайних ситуацій України, Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Міністерством охорони здоров'я України, Державною інспекцією ядерного регулювання України, Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Національною академією наук України, Національною академією медичних наук України, Національною академією аграрних наук України, Національною комісією з радіаційного захисту населення України.
"Сучасне суспільство не може відмовитися від використання ядерної енергетики. Проте пам'ять про Чорнобильську катастрофу зобов'язує людей відповідально відноситися до небезпечних технологій. Саме це і є основою культури безпеки. Без наукової і технологічної підтримки, системи підготовки кваліфікованих кадрів, багаторівневої системи ухвалення рішень і відповідальності ядерну енергетику використовувати неможливо", - такий головний висновок, зроблений авторами Національної доповіді.

Текст Національної доповіді