На Чорнобильській АЕС ведуться роботи по переміщенню відпрацьованих додаткових поглиначів з басейнів витримки блоку № 2 в басейн витримки блоку № 3

У роботах по переміщенню відпрацьованих додаткових поглиначів (ВДП) задіяний персонал цеху з поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ЦПВЯП), цеху ремонту і демонтажу, цеху експлуатації головного корпусу та зовнішніх споруд. Передбачається, що переміщення будуть завершені до кінця поточного року.  

Необхідність виконання цих робіт пов'язана з тим, що проекти сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу СВЯП-2 та модернізації лінії подрібнення довгомірів на блоці №2, які в даний час реалізовуються на промисловому майданчику ЧАЕС, не передбачають виконання робіт із поводження з відпрацьованими поглиначами.

За результатами засідання науково-технічної ради ЧАЕС, яка розглянула варіанти поводження зі спецвиробами на Чорнобильській АЕС у цілому, та з ВДП зокрема, було прийнято рішення про переміщення ВДП на блок №3. На цьому блоці передбачається створити додатково лінію подрібнення довгомірів (ЛПД), яка буде здійснювати поводження з ВДП. Переміщені на третій блок спецвироби будуть зберігатися тут до моменту, коли нова ЛПД буде введена в експлуатацію.

Як підкреслив заступник начальника ЦПВЯП Олексій Володченко, обрана стратегія дозволяє скоротити термін реалізації етапу остаточного закриття і консервації блоків №1,2.