ДСП ЧАЕС отримала окремий дозвіл на введення в експлуатацію промислового комплексу по поводженню з твердими РАВ (ПКПТРВ)

ДІЯРУ видала експлуатуючій організації – ДСП «Чорнобильська АЕС» окремий дозвіл на проведення другого етапу введення в експлуатацію («гарячі випробування») Установки для вилучення твердих РАВ всіх категорій (Лот 1) та Заводу із сортування твердих РАВ всіх категорій та переробки низько- та середньоактивних короткоіснуючих твердих відходів (Лот 2) ПКПТРВ.

Окремий дозвіл діє з 23 травня 2014 року до завершення робіт в рамках другого етапу введення в експлуатацію («гарячих випробувань»). Роботи розпочнуться 29 травня 2014 року та будуть вестись відповідно до «Програми введення в експлуатацію ПКПТРВ» та «Робочої програми проведення другого етапу «гарячих випробувань» ПКПТРВ. На цьому етапі введення в експлуатацію будуть отримані упаковки з радіоактивними відходами, які будуть направлятися на захоронення до спеціально обладнаного приповерхневого сховища твердих РАВ (Лот 3) за умови їх відповідності встановленим критеріям приймання.

Після завершення робіт другого етапу введення в експлуатацію буде підготовлено та направлено до ДІЯРУ пакет документів на отримання окремого письмового дозволу на виконання робіт третього етапу «гарячих випробувань».

Довідково. Проектування та будівництво промислового комплексу по поводженню з твердими радіоактивними відходами фінансується Європейською Комісією та Україною. ПКПТРВ призначений для приймання, переробки і/або захоронення твердих РАВ (ТРВ), накопичених за час експлуатації і, що утворились в процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних РАВ об’єкта «Укриття».
У даному комплексі об'єднані чотири об'єкти по поводженню з твердими радіоактивними відходами, замкнуті в єдиний технологічний цикл:
Лот 0: тимчасове сховище низько і середньоактивних довгоіснуючих відходів і високоактивних відходів в будівлі сховища рідких і твердих відходів.
Лот 1: установка по вилученню твердих радіоактивних відходів всіх категорій із існуючого сховища ТРВ.
Лот 2: завод по сортуванню твердих радіоактивних відходів всіх категорій та переробки низько- та середньоактивних відходів.
Лот 3: спеціально обладнане приповерхневе сховище (СОПСТРВ) .
Перші три лоти знаходяться на проммайданчику Чорнобильської АЕС, лот 3 - на майданчику комплексу "Вектор" в зоні відчуження.