На Чорнобильській АЕС розпочата реалізація проекту «Підтримка у поводженні з радіоактивними відходами в Україні»

Фінансування проекту міжнародної технічної допомоги здійснюється за кошти Комісії Європейського Співтовариства (Європейська комісія) в рамках Програми «Інструмент стабільності та ядерної безпеки» (ІСЯБ). Підрядником виконання робіт виступає компанія «Plejades GmbH - Незалежні Експерти», Німеччина.

Метою проекту є підвищення безпеки та економічної ефективності при поводжені з усіма типами радіоактивних відходів в Україні та, зокрема, орієнтування всіх видів робіт на мінімізацію утворення відходів. Крім цього, існує перспективна мета - постійне та безпечне захоронення РАВ.

Одержувачами допомоги за даним проектом, крім ДСП ЧАЕС, є ДСП «Централізоване підприємство з поводження з радіоактивними відходами», НАЕК «Енергоатом», Інститут ядерних досліджень НАН України та Державна Корпорація «Українське державне об'єднання «Радон».

Проект передбачає виконання робіт з оптимізації національної інфраструктури транспортно-технологічної схеми) поводження с радіоактивними відходами, обстеження пунктів локалізації і тимчасового зберігання РАВ та комплексну оцінку безпеки об’єктів по поводженню з РАВ у Чорнобильській Зоні відчуження.

Безпосередньо Чорнобильська АЕС в результаті реалізації проекту отримає рекомендації з оптимізації і гармонізації національної транспортно-технологічної схеми для РАВ, узгоджені технічні проекти уніфікованих контейнерів для всіх етапів поводження з РАВ, а також ескізні проекти транспортно-технологічного обладнання для поводження і транспортування РАВ.

Передбачається, що реалізація проекту в цілому позитивно вплине на розвиток системи поводження з радіоактивними відходами в Україні і слугуватиме покращенню умов безпеки об’єктів по поводженню з РАВ. Кінцевий термін виконання робіт – квітень 2017 року.