ДСП “Чорнобильська АЕС” отримало окремий дозвіл

ДСП "Чорнобильська АЕС" в рамках перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему отримало окремий дозвіл серії ОД №000033/9 на здійснення робіт із підсилення та герметизації існуючих будівельних конструкцій у межах ІІ черги ЧАЕС. Ці будівельні конструкції є складовою частиною торцевих стін нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» (НБК) і виконують функції огороджучого контуру НБК.

Дозвіл виданий на підставі позитивного висновку державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки робочого проекту «Реконструкція головного корпусу ІІ черги ЧАЕС (енергоблоки 3, 4) з підсиленням та герметизацією будівельних конструкцій, що виконують функції огороджуючого контуру НБК». 

Довідково: Будівельна споруда НБК складається з двох основних складових: безпосередньо Арки НБК із системами життєзабезпечення, монтаж якої здійснюється на відстані від ОУ з наступним насуванням її в проектне положення, а також існуючих будівельних конструкцій ІІ черги ЧАЕС, які розташовані в межах машзалу, деаераторної етажерки, блока В і блока допоміжних споруд реакторного відділення (ДСРВ), що виконують функції огороджуючого контуру. 

На даний час будівництво Арки НБК здійснюється спільним підприємством “Новарка” (Франція), за участю українських та іноземних субпідрядників.