На майданчику будівництва СВЯП-2 відновлюються будівельно-монтажні роботи

Компанія «Holtec International» (м. Пітсбург, США) розпочинає виконання будівельно-монтажних робіт на майданчику будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2).

Роботи виконуватимуть українські будівельні компанії ТОВ «ПТЕМ-Інжиніринг» (генеральний підрядник з будівництва) та корпорація «Укртрансбуд», з якими «Holtec International» в серпні 2014 року уклала договір на надання послуг з виконання будівельних, монтажних і пуско-налагоджувальних робіт.

Протягом тижня, починаючи з 06 жовтня, триватиме процес передачі майданчика будівництва від Замовника (ДСП ЧАЕС) виконавцям робіт, після чого підрядник розпочне мобілізаційні та підготовчі роботи загальнобудівельного характеру на майданчику. 

Паралельно з цим ведеться розробка проектів виробництва робіт, оформляються відповідні допуски і вже в середині листопада розпочнуться масштабні роботи по продовженню будівництва СВЯП-2.

Одночасно протягом жовтня — грудня 2014 року будуть проведені роботи з обстеження та випробування існуючого обладнання, яке було поставлено та змонтовано попереднім підрядником будівництва СВЯП-2, з метою встановлення його працездатності та необхідності проведення відновлювального ремонту.

Завершення будівництва СВЯП-2 передбачає модифікацію існуючих конструкцій установки з метою підвищення її безпеки відповідно з вимогами існуючих правил ядерної та радіаційної безпеки та зниження ризиків, пов'язаних з поводженням і зберіганням ВТВЗ.

Всі процеси поводження з ТВЗ, включаючи приймання, вивантаження, різання, сушку, упаковку, герметизацію і переміщення на тривале зберігання, будуть повністю автоматизовані. 

Після введення в експлуатацію СВЯП-2 забезпечить приймання на зберігання, підготовку до зберігання і безпечне зберігання протягом 100 років більш ніж 21000 ВТВЗ РБМК-1000 при продуктивності 2500 ВТВЗ на рік.

Довідково: 17.09.2007 р. між ДСП ЧАЕС і Holtec International укладено контракт на завершення проекту СВЯП-2. Відповідно до умов контракту проект реалізується у два етапи – проектування та будівництво. Перший етап завершено у червні 2010 року. З лютого 2011 року реалізується другий етап робіт, що включає розробку робочої документації на обладнання СВБ та програм приймально-здавальних випробувань обладнання, а в подальшому - постачання матеріалів і обладнання, будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, супровід отримання дозволу на введення в експлуатацію СВЯП-2.

20.02.2013 року ДСП ЧАЕС отримало ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України на право провадження діяльності "Будівництво та введення в експлуатацію ядерної установки (сховище відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2)" зі строком дії до 20.02.2018 року.

02.09.2014 отримано дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції України на виконання будівельних робіт на майданчику СВЯП-2.