Андрій Мохник обговорив з керівництвом ЄБРР продовження фінансування нового безпечного конфайнменту

11 листопада 2014 року в Міністерстві екології та природних ресурсів відбулася робоча зустріч його очільника з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР): Вінсом Новаком – Директором Департаменту ядерної безпеки ЄБРР та Олександром Славісом – представником Чорнобильського фонду «Укриття» та рахунку ядерної безпеки в Україні.

Під час зустрічі обговорювали діяльність Чорнобильського Фонду «Укриття» та побудову нового безпечного конфайнмету з метою перетворення Чорнобильської атомної електростанції на безпечний та екологічно стабільний об’єкт.

Вітаючи гостей Андрій Мохник зазначив: «Для забезпечення внеску України до Чорнобильського фонду «Укриття» 15 травня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку про внесення змін до Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду «Укриття» в Україні від 20 листопада 1997 року». Цим документом Україна підтвердила свої зобов’язання здійснити додатковий внесок до Чорнобильського фонду "Укриття" в сумі 63,40 млн. доларів США, збільшивши таким чином свій майновий та грошовий внесок з 104,063 млн. доларів до 167,563 млн. доларів США. Крім того, було ухвалено постанову Кабінету Міністрів України № 559 від 22 жовтня 2014 року “Про розподіл додаткового внеску України до Чорнобильського фонду “Укриття”, в якій передбачено розподіл суми додаткового внеску України до Чорнобильського фонду “Укриття” до 2017 року. Це надасть можливість Україні звертатись до країн-донорів Чорнобильського фонду «Укриття» шодо наповнення коштів та створить належні умови для продовження плідної співпраці між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку у сфері фінансування підготовки та реалізації проектів придбання, встановлення і введення в експлуатацію обладнання з метою надання допомоги Україні у завершенні будівництва нового безпечного конфайнмента четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС та його огороджувального контуру».

Міністр також наголосив: «18 липня 2014 року відбулось чергове засідання Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття», де обговорювали виконання зобов’язань України щодо фінансування огороджувального контуру нового безпечного конфайнменту (торцевих стін) та збільшення додаткових внесків (650 млн. євро) з боку країн-донорів для успішного завершення проекту. Кошти майнового внеску дозволять забезпечити виплату заробітної плати персоналу Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС», задовольнити потреби Групи управління проектом та придбати засоби індивідуального захисту для Підрядників ПЗУ».

Керівництво ЄБРР зі свого боку висловило подяку Міністру за сприяння ухваленню Закону України про ратифікацію Угоди між Україною і ЄБРР.

Вінс Новак окремо відзначив роботу Міністерства під час чергового засідання Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття» 18 липня 2014 року. Зважаючи на досягнення, Рада Директорів ЄБРР вже зараз готова виділити 120 млн. євро на фінансування будівництва нового конфайнменту і ще 230 млн. євро – в кінці листопада (після обговорення на своєму засіданні). Таким чином ЄБРР стане головним донором фінансової допомоги. Долю решти 300млн. євро вирішить чергова зустріч Асамблеї донорів, яка відбудеться 12 грудня 2014 року в Лондоні. Але вже зараз можна говорити про те, що рішення Асамблеї залежатиме від позиції ЄБРР.

Загалом сторони дійшли обопільної згоди щодо розширення співпраці в екологічній галузі та продовженні співробітництва в рамках проекту «Укриття».

Прес-служба
міністерства екології та природних ресурсів України