Керуючі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили виділення банком додаткового фінансування для будівництва НБК

Керуючі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили виділення банком додаткового фінансування для завершення будівництва нового безпечного конфайнмента на Чорнобильській атомній електростанції в розмірі €350 млн.

ЄБРР надасть додаткові €350 млн., на додаток до €165 млн., які очікуються від країн «Великої сімки» (G7) і Європейської комісії. G7 також планує навесні 2015 року організувати захід зі збору коштів для інших потенційних донорів. Метою заходу є залучення в подальшому €100 млн., які повністю покриють дефіцит фінансування проекту в розмірі €615 млн. Керуючі ЄБРР підтвердили, що якщо внески третіх країн складуть менше €100 млн., різниця буде покрита Банком.

Згідно з рішенням керуючих Банку, в найближчі кілька днів у грантову угоду між ЄБРР, який управляє коштами міжнародного співтовариства для Чорнобильського проекту, і урядом України будуть внесені поправки.

Новий безпечний конфайнмент перетворить застарілий об'єкт «Укриття» і залишки зруйнованого реактора в безпечний та екологічно чистий об'єкт. Завершення проекту заплановано на кінець 2017 року. Загальна вартість проекту «План здійснення заходів на об'єкті «Укриття», в якому Новий безпечний конфайнмент є найбільш значущим елементом, становить близько €2,15 млрд.

Прес-служба ЄБРР