ЧАЕС відвідали члени Міжнародної консультативної групи Чорнобильського фонду «Укриття» та представники Європейського банку реконструкції та розвитку

2 грудня 2014 року промисловий майданчик Чорнобильської АЭС відвідали члени Міжнародної консультативної групи Чорнобильського фонду «Укриття» (ЧФУ) та представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Мета візиту – ознайомлення  з прогресом у реалізації проекту нового безпечного конфаймнента (НБК) та обговорення низки питань в частині реалізації Плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» (ПЗУ).

Представники структур, що керують фінансовими коштами, акумульованими країнами-донорами на виконання проекту НБК, відвідали  зону вільного доступу монтажу Арки, де отримали інформацію щодо технологій, що використовуються при складанні та переміщенні НБК, про технічні характеристики цієї грандіозної споруди, а також щодо робот по проекту, що вже виконані, виконуються та будуть виконані найближчого часу. 

 Після відвідування майданчика вільного доступу учасники візиту провели нараду в Групі управління проектом ПЗУ відносно виконання робот по проектам будівництва НБК. В рамках візиту члени Міжнародної консультативної групи ЧФУ та представники ЄБРР також зустрілись з генеральним директором Чорнобильської АЕС Ігорем Грамоткіним. 

Нагадаємо, що перші металоконструкції Арки були доставлені на проммайданчик ЧАЕС у лютому 2012 року. В квітні 2014 року східна частина Арки – після завершення третього підйому та виконання частини робот по монтажу зовнішніх та внутрішніх конструкцій обшивки – була переміщена до зони очікування. 26 квітня було виконано перший підйом західної частини Арки, а у листопаді – її третій підйом. На сьогодні східну частину Арки повернуто на майданчик складання, обидві частині встановлені в технологічне положення для завершення стиковки. Відстань між частинами – 500 мм (0,5 метра). 

Візит членів МКГ Чорнобильського фонду "Укриття" т...
Візит членів МКГ Чорнобильського фонду "Укриття" т...
Візит членів МКГ Чорнобильського фонду "Укриття" т...
Візит членів МКГ Чорнобильського фонду "Укриття" т...