Інспекційна перевірка Держатомрегулювання України на ЧАЕС

З 29 травня по 1 червня 2012 року на ДСП ЧАЕС проведено планову інспекційну перевірку стану та безпеки виконання робіт в рамках спорудження нового безпечного конфайнмента (НБК) об’єкта «Укриття».

 

 

Під час інспекції було перевірено дотримання особливих умов експлуатації робочої платформи для збирання конструкцій арки НБК, які були визначені в рамках переведення території цієї платформи в статус зони вільного режиму: дотримання проектних контрольних рівнів, проведення посиленого радіаційного контролю на території платформи, наявність запасів аварійних комплектів засобів індивідуального захисту, облаштування буферної зони, встановлення маршрутів доступу персоналу та автотранспорту на платформу тощо.

 

Інспектори Держатомрегулювання України також ознайомились з процедурами СП «Новарка» щодо забезпечення якості в ході монтажу конструкцій арки НБК та контролем зі сторони ДСП ЧАЕС за дотриманням цих процедур.

В ході інспекційної перевірки було встановлено, що забезпечення радіаційного захисту персоналу, контроль радіаційної обстановки в зонах виконання робіт та на шляхах пересування персоналу та автотранспорту, інші умови експлуатації робочої платформи в цілому відповідають встановленим вимогам безпеки та узгодженим проектним рішенням. Надано зауваження стосовно виявлених окремих недоліків та рекомендації щодо їх усунення.
За результатами перевірки готується припис, обв’язковий до виконання ліцензіатом – ДСП ЧАЕС.

В ході інспекційної перевірки інспектори Держатомрегулювання України також ознайомились із станом робіт на вимірювальному комплексі для характеризації радіоактивних відходів об’єкта «Укриття» перед введенням його в експлуатацію, а також на майданчику тимчасового складування технологічних матеріалів, що утворюються при виконанні будівельних робіт на об’єкті «Укриття».

Довідково. В другій половині квітня поточного року підрядник ДСП ЧАЕС СП «Новарка» приступив до виконання робіт по монтажу конструкцій арки НБК. У зв’язку із складними радіаційними умовами біля об'єкта «Укриття» збирання конструкцій арки конфайнмента здійснюється на спеціально облаштованому майданчику (платформі) на відстані приблизно 200 м на захід від об'єкта «Укриття». Після монтажу арку буде пересунуто в проектне положення над об'єктом «Укриття».
Особливістю платформи для збирання конструкцій арки є створення на ній зони вільного режиму. Це дає можливість доступу персоналу на платформу за спрощеною процедурою та виконання робіт з мінімізованим застосуванням засобів індивідуального захисту. Це, в свою чергу, забезпечує поліпшення ефективності виконання робіт, зменшення працевитрат та дозовитрат.

Держатомрегулювання України