Проект НБК реалізується успішно

Тривають роботи по зборці конструкцій нового безпечного конфайнмента. Подробицями поділився керівник групи координації будівництва НБК ГУП ПЗЗ Володимир Рубаненко.

- В даний час ведуться активні роботи по зборці металоконструкцій. Для тих, хто постійно відвідує майданчик зборки, зміни в конфігурації зібраних конструкцій - очевидні. Хто займається зборкою?

 

- Роботи по зборці металоконструкцій арки, під керівництвом компанії «Новарка», здійснюються її субпідрядником - компанією «Чімолаі». На нашому майданчику до робіт залучено фахівців виробника металоконструкцій, і вони здійснюють кваліфікований монтаж.

- На якому етапі зараз знаходяться роботи?

- Станом на сьогоднішній день, на майданчику проводяться роботи по монтажу центральної частини основної конструкції арки в осях «М», «Л» та «К». На сьогоднішній день закінчується установка зв'язку верхнього ярусу в осі «К». Надалі у нас будуть виконані аналогічні роботи ще по п'ятьох осях - це буде в східному фрагменті центральної частини арки. Після цього будуть виконані монтажні роботи по зборці металоконструкцій, необхідних для здійснення першого підйому - це, знову ж таки, просторові ферми, які будуть з'єднані з центральною частиною, що збирається сьогодні. Відповідно до графіка, ці роботи мають бути виконані ще в поточному році.

- Тобто, все йде за графіком?

- Станом на сьогоднішній день, є невелике відставання від графіка, але перспективи і технічні можливості у підрядника є, він це продемонстрував в останній місяць. Ми повинні вийти на монтаж 1500 тонн металоконструкцій на місяць, і тоді ми будемо мати всі підстави виконати проект у відповідності з контрактним графіком. Станом на перше липня, було зібрано 1010 тонн металоконструкцій із загального обсягу - 22546 тонн. Тобто ми тільки на самому початку шляху. Мали місце деякі труднощі з організацією виконання робіт, з адаптацією персоналу до наших умов - системи допуску, системи контролю, вимог охорони праці, радіаційної та пожежної безпеки, які необхідні - ніхто їх не відміняв. Замовник в особі Чорнобильської АЕС здійснив всі достатні і необхідні заходи до того, щоб виключити затримки у постачанні металоконструкцій прямо на будівельний майданчик - за рахунок організації проведення вхідного контролю безпосередньо в зоні митного очищення вдалося значно скоротити витрати часу. Весь персонал Замовника, що приймає участь в роботах по вхідному контролю, супроводу будівництва, контролю якості виконуваних робіт, забезпечений необхідними проектними, супроводжуючими, робочими документами, так само організовані процедури доступу на майданчик. Можу додати, що монтажний майданчик для зборки арки передана по акту-допуску Підряднику, і він забезпечує на цьому майданчику дотримання всіх вимог українських нормативно-правових актів у галузі охорони праці, техніки безпеки та інших правил. Тому вільний доступ на монтажний майданчик обмежено - з метою виключення несанкціонованого перебування персоналу в зоні виконання небезпечних робіт. Зараз одночасно можуть працювати 4 баштових крана, 4 самохідних крана великої вантажопідйомності - до 300 тонн, одночасно в роботі можуть знаходитися 5 автовишок, з висотою підйому до 40 метрів, тобто дуже велика кількість вантажопідйомної техніки знаходиться і працює на майданчику, а це вже фактор ризику. Якщо людина випадково опиняється в такому оточенні техніки, вона може розгубитися і спровокувати створення ситуації, що сприяє нещасному випадку, що нікому не потрібно. На даний момент створені всі умови, щоб не допустити подібних ситуацій.
Роботи виконуються якісно, ​​застосовуються технології, що максимально виключають вплив людського фактора, тобто зв'язки та елементи металоконструкцій з'єднуються на високоміцних болтах з гарантованим натягом, і не потрібна перевірка моменту затягування болтів. Застосовуються болти з голівкою, що зривається, тобто це конструктивний елемент, який дозволяє опосередковано бути впевненим у тому, що зусилля затяжки відповідає проектному значенню. В цілому, цей цікавий з технічної та організаційної сторін проект реалізується успішно.