У центрі уваги – РАВ

10-14 грудня на базі Київського інституту "Енергопроект" проходить семінар-практикум, організований в рамках проекту технічного співробітництва МАГАТЕ «Підтримка зняття з експлуатації та поводження з відходами Чорнобильської АЕС, Ігналінської АЕС та АЕС A1». Організатор семінару - ДСП ЧАЕС.

У семінарі беруть участь експерти МАГАТЕ, компанії Technicatome AREVA T (Франція), представники Ігналінської АЕС, Литовського інституту енергетики, Державної інспекції з безпеки ядерної енергії Литви, словацької компанії "VUJE", представники Львівського, Одеського, Харківського державних міжобласних спецкомбінатів Державної корпорації "РАДОН ", Чорнобильської АЕС, Чорнобильського радіологічного центру"ЕКОЦЕНТР", Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, Державної інспекції ядерного регулювання України.

Предметом розгляду даного семінару є питання необхідних умов удосконалення, планування та будівництва об'єктів по поводженню з РАВ з метою відповідності критеріям приймання відходів на зберігання, захоронення та зняття з експлуатації спеціальних систем ЧАЕС, ІАЕС і АЕС A1.

В рамках семінару були представлені доповіді по існуючих та запланованих об'єктах щодо поводження з відходами на ЧАЕС, в зоні відчуження і в Україні, а також щодо поводження з РАВ, утвореними на АЕС України. Також був представлений досвід Литви та Словаччини в галузі поводження з РАВ.

У центрі обговорення - питання взаємодії в частині експлуатації, будівництва та ліцензування об'єктів по поводженню з відходами, розуміння властивостей відходів як ключової передумови для вибору оптимізованих технологій переробки, зберігання та захоронення РАВ.

В рамках семінару розглянуто методи визначення характеристик відходів для оптимізації проектування об'єктів по поводженню з відходами, а також обговорені методи визначення характеристик відходів, що застосовуються в Україні, Словаччині та Литві на різних етапах поводження з РАВ.

13 грудня учасники семінару з технічним візитом відвідали проммайданчик ЧАЕС та ознайомилися з об'єктами із переробки РАВ. ПЗРВ "Буряківка", комплекс "Вектор", міста Чорнобиль та Прип'ять, заплановані для відвідування в рамках туру, виявилися недоступними через снігові замети.