Укладено контракт на створення на ЧАЕС установки для звільнення матеріалів від регулюючого контролю

Даний контракт фінансується ЄК в рамках програми «Інструмент співробітництва ядерної безпеки» (ІСЯБ). Згідно контракту, буде виконано проектування обладнання, необхідного для створення установки звільнення, його виготовлення та доставка на промисловий майданчик ЧАЕС. В рамках контракту передбачено монтаж обладнання, приймальні випробування, сертифікація та ліцензування, після чого обладнання буде введено в експлуатацію, а також навчання персоналу ЧАЕС, який буде експлуатувати установку. 

Проект є продовженням проекту U4.01/10E, що також фінансується Єврокомісією та в даний час знаходиться в стадії завершення. В ході проекту було виконано ряд підготовчих заходів, зокрема аналіз міжнародних стандартів та визначення кращої практики, розробка методології та проекти процедур звільнення від регулюючого контролю для використання безпосередньо на Чорнобильській АЕС, а також підготовлено завдання на проектування та технічні специфікації на створювану установку.

В ході проекту U4.01/11E на Чорнобильській АЕС буде створена сучасна установка для звільнення матеріалів від регулюючого контролю. Дана установка дозволить шляхом спектрометричних вимірювань обґрунтовувати можливість звільнення різних матеріалів від регулюючого контролю та повернення їх в народногосподарський обіг. Підрядником по даному проекту є компанія «VF, a.s.», (Чехія).

Загальною метою реалізації проекту є підтримка безпечного та економічно ефективного поводження з радіоактивними матеріалами (РМ) шляхом мінімізації утворення РАВ, що потребують захоронення у високотехнологічних спорудах.

Довідково. В Україні існує широкий спектр матеріалів та обладнання з низьким рівнем забруднення, що виникли або виникнуть в результаті аварії на Чорнобильській АЕС, зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС та поточній експлуатації чотирьох українських АЕС. Наприклад, після аварії на блоці 4 Чорнобильської АЕС в 1986 р. забруднені поверхні обладнання на блоках 1-3 були пофарбовані з метою запобігання повторного розповсюдження радіоактивного пилу. В теперішній час, при знятті з експлуатації, такі матеріали будуть класифіковані як радіоактивні відходи. Однак більшу частину їх можна дезактивувати та звільнити від регулюючого контролю.