Представники керівництва ЄБРР ознайомились з ходом реалізації міжнародних проектів на Чорнобильській АЕС

12 березня 2016 р. промисловий майданчик ЧАЕС відвідали виконуючий обов’язки віце-президента ЄБРР з питань політики та партнерства Ален Пілу у супроводі керуючого директора в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіса Маліжа та директора Департаменту ядерної безпеки Вінса Новака та інших офіційних представників ЄБРР. 

Візит відбувся за запрошенням дирекції компанії «Новарка», що веде на майданчику будівництво нового безпечного конфайнмента. Нагадаємо, що даний проект фінансується з коштів, що акумульовані в Чорнобильській фонд «Укриття» країнами-донорами, розпорядником яких є ЄБРР.

Представники ЄБРР побували на оглядовому павільйоні об’єкта «Укриття», де перший заступник генерального директора ДСП ЧАЕС Валерій Сейда ознайомив їх з сучасним станом справ на «Укритті» та відповів на численні питання стосовно поточного стану проммайданчика станції та подолання наслідків аварії 1986 року, після чого гості в супроводі директора «Новарки» Ніколя Кая відвідали безпосередньо майданчик збірки Арки. 

В книзі записів почесних гостей пан Ален Пілу залишив такий запис: «Відвідання Чорнобильського майданчика – це дуже відповідальна та, одночасно, хвилююча подія. 

Неможливо забути про людей, які героїчними зусиллями, ціною власного життя та здоров’я, ліквідовували наслідки Чорнобильської катастрофи.

Робота, що була виконана з 1986 року, виняткова і унікальна за своїм обсягом, цілями та завданням. Донори, включаючи Європейський Банк Реконструкції та Розвитку, будуть підтримувати зусилля української сторони до тих пір, допоки не буде заявлено, що все можливе зроблено для того, щоб перетворити майданчик на екологічно безпечну систему».

Крім того, в ході візиту виконуючий обов’язки віце-президента ЄБРР з питань політики та партнерства та супроводжуючі його особи відвідали майданчик будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типа (ССВЯП-2). Цей проект фінансується з Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку. З ходом робіт їх ознайомив керівник проекту ССВЯП-2 Андрій Савін. Значну зацікавленість визвали технології зберігання відпрацьованого ядерного палива та контролю його стану. 

Особливе враження на гостей Чорнобильського майданчика справив колишнє місто атомників Прип’ять, відвіданням якого завершився даний візит. 

«Коли чуєш розповіді про це, звичайно, не уявляєш масштаби катастрофи, що сталась. Зрозуміти це можна, тільки побачивши все на власні очі. І дивитись на це важко» - зазначили вони. 

Представники керівництва ЄБРР ознайомились з ходом...
Представники керівництва ЄБРР ознайомились з ходом...
Представники керівництва ЄБРР ознайомились з ходом...
Представники керівництва ЄБРР ознайомились з ходом...
Представники керівництва ЄБРР ознайомились з ходом...
Представники керівництва ЄБРР ознайомились з ходом...