Сьогодні на Чорнобильській АЕС відбулися урочистості з нагоди завершення насування Арки нового безпечного конфайнмента на об’єкт “Укриття” і зруйнований аварією четвертий енергоблок

Сьогодні на Чорнобильській АЕС відбулися урочистості з нагоди завершення насування Арки нового безпечного конфайнмента на об’єкт «Укриття» і зруйнований аварією четвертий енергоблок.

В урочистій церемонії взяли участь Президент України Петро Порошенко, представники директорату компаній VINCI і Bouygues, директрорат ЕБРР, делегати країн-донорів міжнародного Чорнобильського фонду «Укриття» та країн-вкладників Рахунку ядерної безпеки, представники депутатського корпусу Верховної Ради України, профільних міністерств та відомств, Державного агентства з управління зоною відчуження, ДІЯРУ, компанії-генерального підрідника будівництва нового безпечного конфайнмента “НОВАРКА”, інших компаній, які виконували суміжні проекти, державного спеціалізованого підприємства ДСП ЧАЕС та інші офіційні особи.

Глава держави привітав усіх присутніх з цією, справді історичною подією, адже новий безпечний конфайнмент дозволить й надалі захищати Україну і світ від ядерної небезпеки.

"30 років тому у Чорнобилі відбулася найбільша в світі техногенна катастрофа. 30 років тому десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все для того, щоб захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів героїчних зусиль команда з 90 тисяч чорнобильців побудувала саркофаг, який був тоді розрахований рівно на 30 років для того, щоб захистити Київ, Україну і світ від ядерного забруднення. І через 30 років ми з вами знаходимося тут у сотні метрів від четвертого енергоблоку ЧАЕС при завершенні історичного будівництва", - сказав Петро Порошенко під час виступу.

Президент назвав нове укриття унікальною спорудою, задля будівництва якої свої зусилля разом з Україною об'єднали 28 країн-донорів, які зібрали більше 1 млрд 417 млн євро, до роботи над проектом було залучено 10 тис. працівників в багатьох країнах світу. Загалом 40 країн взяли участь у цьому будівництві.

"Хтось порівнював цей об'єкт з Ейфелевою вежею чи статуєю Свободи. Це насправді унікальний об'єкт 110 метрів у висоту, 257 метрів у ширину, 164 метри довжиною Це є найбільша у світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством", - наголосив він.

Глава держави особливо подякував країнам Великої сімки, надзвичайні і повноважні представники яких сьогодні взяли участь в урочистому заході. США, Великобританія, Франція, Японія, Німеччина, Канада, Італія та інші країни допомагали у зведенні об'єкту "Укриття", а також величезну роль відіграв Європейський банк реконструкції та розвитку.

"Головну роль зіграли українці та представники інших країн, які разом будували цей унікальний об'єкт", - підкреслив Петро Порошенко.

Президент окремо подякував французькому консорціуму «НОВАРКА», до складу якого входять компанії Bouygues та Vinci, що детально спроектували і будували новий безпечний конфайнмент. Сьогодні вони гарантують 100 років радіаційної безпеки.

"Багато хто мав сумніви, не вірив... Але я вітаю вас, дорогі друзі. Yes, ми це зробили", - звернувся до учасників заходу Глава держави.

"Нехай сьогодні весь світ бачить, що може Україна і світ, коли об'єднаються. Як ми здатні захистити світ від ядерного забруднення і ядерної загрози. Було б дуже добре, якби ми і далі тримали цю міцну солідарність в ім'я миру", - сказав він. - Ця єдність дозволяє нам будувати не лише найбільші і найкращі конфайнменти і об'єкти "Укриття", а й тримати і будувати нову, блискучу, фантастичну європейську країну - Україну", - зазначив Петро Порошенко.

Президент ЄБРР, сер Сума Чакрабарті також зазначив: «Ми вітаємо завершення цього етапу процесу трансформації ЧАЕС як символу того, чого ми здатні досягти разом завдяки потужним, рішучим та довгостроковим зусиллям. Ми аплодуємо нашим українським партнерам і підряднику, а також дякуємо всім донорам Чорнобильського фонду «Укриття», чиї внески зробили можливим сьогоднішній успіх. Цей дух співробітництва дає нам впевненість, що проект буде завершено своєчасно та в межах бюджету - через один рік».

Президент вручив державні нагороди співробітникам Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС", а також спеціалістам, які брали участь у розробці і реалізації проекту, за значний особистий внесок у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зразкове виконання службових обов'язків та високий професіоналізм, виявлені під час спорудження нового безпечного конфайнменту (Арки).

Зокрема, нагороди з рук Президента України отримали Директор групи управління проектом «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» (з 2014 року по 2015 рік) Хінк Рональд Рей, директор групи управління проектом «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» Лорін Додд, директор СП «Новарка» Ніколя Кай, начальник зміни цеху радіаційної безпеки ДСП ЧАЕС Олег Петрович Солоненко, заступник директора технічного (з об’єкта «Укриття») Сергій Олександрович Кондратенко, заступник начальника (з експлуатації) цеху експлуатації об'єкта «Укриття» та НБК Сергій Васильович Клепіков, головний інженер Групи управління проектами підвищення безпеки Андрій Іванович Савін, начальник зміни цеху експлуатації об’єкта “Укриття” (НБК) Сергій Якимович Красиков, керівник проекту огороджуючого контуру НБК Віктор Григорович Хаврусь, головний інженер проекту “План заходів на об’єкті «Укриття» Володимир Олександрович Каштанов, а також керівник проекту ПАТ “Укренергомонтаж” Анатолій Федорович Дмитришин. 

Петро Порошенко також вручив посмертну нагороду Віктора Григоровича Микитася, колишнього голови директорів коропорації «Укрбуд», його сину Максиму Вікторовичу Микитасю.

В листопаді 2017 року планується ввести об’єкт в експлуатацію та розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій.

Як відмітив у ході фінальної прес-конференції міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, у найближчому майбутньому Україна звернеться до міжнародних партнерів з проханням надати підтримку при демонтажі четвертого енергоблоку ЧАЕС."Уряд готує звернення до міжнародних партнерів про наше бачення співпраці. Хотів би сказати, що ми очікуємо підтримку технічну, підтримку наукову, підтримку технікою в розбиранні четвертого енергоблоку", - сказав він. Семерак зазначив, що Україні буде складно впоратися з таким завданням самостійно.

Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК
Урочистості до завершення насування Арки НБК