Завод з переробки рідких РАВ готовий до експлуатації

Чорнобильська АЕС підійшла до фінального етапу введення в експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів — отримано ліцензію Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка підтверджує приведення об'єкту до чинних будівельних норм та вимог.

Згідно з окремим дозволом Державної інспекції ядерного регулювання України, виданим на експлуатацію заводу у грудні 2014 року, умовою початку роботи мало стати отримання зазначеного сертифіката Державної архітектурно-будівельної інспекції (далі: ДАБІ). У зв'язку зі введенням нових будівельних норм та правил, отримання сертифіката у 2014 році відтермінувалося до завершення усіх робіт, обумовлених новими вимогами. Після реконструкції об'єкту, під час якої було утеплено будівлю та посилено системи протипожежної безпеки та захисту від блискавок, Чорнобильська АЕС отримала ліцензію ДАБІ та незабаром завод почне виконувати свої проектні завдання з переробки рідких РАВ.

Додатково на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів (далі: ЗПРРВ) встановлено автономні електрокотли та парогенератор. Це дозволить проводити упарювання РАВ і зменшити їх кількість за рахунок підвищення у них солевмісту.

Довідково. На стадії «гарячих» випробувань ЗПРРВ утворилося 63 упаковки радіоактивними відходами (РАВ). Передача упаковок РАВ на спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів відбувається за графіком, узгодженим між ЧАЕС та Державним спеціалізованим підприємством «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами», до якого відноситься сховище.

Протягом першого півріччя ЗПРРВ планується освоєння проектної потужності в обсязі до 7 упаковок з РАВ на добу. Укладено договори на постачання витратних матеріалів — шлако-лужного цементу, який використовується у технологічному процесі для затвердіння рідких РАВ.

Протягом березня 2018 року на ЗПРРВ виконувалися роботи з підтримки експлуатаційного режиму роботи систем і обладнання, що забезпечують життєдіяльність об'єкта.

Відповідно до наказу №211 від 21.03.2017 (Про Зміни додатка 1 до наказу від 06.04.2016 №235) реалізовувалися заходи «Плану заходів щодо введення в експлуатацію ЗПРРВ»: перевірка готовності об'єкта до експлуатації. Згідно з «Детальним графіком виконання робіт», будівельною компанією «Укрбудмонтаж» (договір підряду № 070817 на виконання робіт: Будівельні роботи по об'єкту «Чорнобильська АЕС. Завод з переробки рідких радіоактивних відходів») виконувалися електромонтажні роботи з підключення обладнання, монтажу парогенератора та трубопроводів, а також пусконалагоджувальні роботи.

У березні відправлено на захоронення в спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів комплексу «Вектор» 16 упаковок радіоактивних відходів.