Телепрограми ЧАЕС. 2023 рік

2023: Підсумки року, звіт головного інженера ЧАЕС

Головний інженер ЧАЕС Олександр Тітарчук розповідає про основні здобутки 2023 року.

 

Виклики поводження з паливовмісними матеріалами. Круглий стіл

30 листопада відбувся круглий стіл «Виклики поводження з паливовмісними матеріалами». Паливовмісні матеріали — пошкоджене внаслідок аварії ядерне паливо 4-го блоку ЧАЕС, а також інші матеріали, до складу яких (≥ 1 вагового відсотка) входить ядерне паливо. Наприклад, до таких матеріалів належать суміші, розплави, розчини, сполуки, пил тощо. Найвідомішим прикладом паливовмісних матеріалів є так звана «слонова нога».

 

Міфи ЧАЕС: Персонал ЧАЕС мусить працювати у захисних костюмах та протигазах

Серія відеороликів, які покликані зруйнувати чи підтвердити популярні міфи навколо ЧАЕС. Міф №4: Персонал ЧАЕС мусить працювати у захисних костюмах та протигазах.

 

Чорнобильську АЕС відвідала місія МАГАТЕ

7-8 листопада міський офіс ЧАЕС та промисловий майданчик станції відвідали експерти місії МАГАТЕ. Мета візиту — оцінка результатів попередніх місій МАГАТЕ та аналіз актуальних потреб станції у матеріально-технічній і гуманітарній допомозі.

 

У славутицькому офісі ЧАЕС успішно пройшло спеціальне об'єктове навчання

14 листопада персонал офісу ЧАЕС у місті Славутич взяв участь у спеціальному об'єктовому навчанні. За легендою усі працівники, які перебували на робочих місцях, повинні були пройти до протирадіаційного укриття згідно з розробленим маршрутом. Мета навчання — відпрацювання порядку дій персоналу на випадок аварійних ситуацій, а також перевірка злагодженості роботи осіб, відповідальних за евакуацію (оголошення команди на евакуацію, відкриття евакуаційних виходів, організація персоналу тощо).

 

Детальна цифрова копія ЧАЕС вже «онлайн»! Що таке інформаційна модель ЧАЕС?

Перша будівля на території ЧАЕС з'явилися на початку 1970'х років. Остання — у 2021. Не дивлячись на різницю у понад 50 років, усі ці будівлі було перенесено у так звану систему інформаційної підтримки зняття з експлуатації — детальну комп'ютерну 3D-модель Чорнобильської станції. Система інформаційної підтримки міcтить не лише стіни та дахи будівель. Вона також включає їх внутрішні приміщення, точні цифрові копії важливого обладнання та механізмів, а також — документацію, що фіксує усі зміни, яких зазнають об'єкти. Тобто по суті 3D модель ЧАЕС, про яку ми говоримо, — це повноцінний цифровий двійник станції, який одни-в-один відображає її нинішній стан. Для чого розроблявся такий двійник, яка історія цього проєкта та чим він корисний для працівників станції, дивіться у нашому відео!

 

ЧАЕС підписала договір про співпрацю з КПІ. Про що йде мова?

Чорнобильська АЕС стає офіційною навчально-практичною базою для Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» імені Ігоря Сікорського. Відповідну угоду про дуальну освіту між ЧАЕС, КПІ та містом Славутич було підписано 20 вересня 2023 року. Відтепер студенти одного з найпрестижніших технічних вишів України зможуть проходити на ЧАЕС навчальну практику, а підготовка необхідних фахівців вестиметеся в у місті-супутнику ЧАЕС Славутичі.

 

Семінар з поводження з відпрацьованим ядерним паливом

21-22 вересня Чорнобильська АЕС долучилася до організації та участі у міжнародному воркшопі «Spent Nuclear Fuel Management». Мета події — фахове обговорення питань поводження з відпрацьованим ядерним паливом та управління старінням відпрацьованого ядерного палива.

 

Як ЧАЕС виготовляє бочки для рідких радіоактивних відходів

Одним з побічних продуктів роботи Чорнобильської АЕС є радіоактивні відходи. Основою інфраструктури поводження з цими відходами на майданчику станції виступають два об’єкта: промисловий комплекс з поводження з твердими РАВ та завод з переробки рідких РАВ. Головна задача цих об’єктів — підготовка РАВ до захоронення. А саме — упаковування відходів у залізні бочки, у яких вони і будуть захоронені у спеціальних пунктах на території зони відчуження. Усі залізні бочки ЧАЕС виробляє для себе самостійно. Як триває процес виготовлення від металевого листа до готового виробу дивіться у нашому відео.

 

Персонал ЧАЕС на Смоленській АЕС. Коментар архівного відео від провідного інженера управління блоком

1993 року зміна щита управління енергоблоком №3 взяла участь у міжнародних змаганнях операторів на Смоленській атомній електростанції. Ми знайшли відеозйомку з цієї події та попросили прокоментувати її одного з учасників тих змагань — Віктора Кучинського.

 

Radiation Safety Lab у місті Славутич

7-11 серпня у місті-супутнику ЧАЕС Славутичі проходила Radiation Safety Lab. Подія стала майданчиком для обміну досвідом між спеціалістами у сфері радіаційної безпеки. Чорнобильська АЕС виступила співорганізатором та учасником події, зокрема програма передбачала дві лекції від працівників станції.

 

ЧАЕС відвідала очільниця канадського регулюючого органу

17 серпня промисловий майданчик ЧАЕС відвідала пані Руміна Велші — президентка Канадської комісії з ядерної безпеки. Візит відбувся у супроводі представників Державної інспекції ядерного регулювання України. Канадська комісія з ядерної безпеки (Canadian Nuclear Safety Commission; CNSC) є органом, що регулює використання ядерної енергії та матеріалів у Канаді. Метою візиту було продемонструвати підтримку та солідарність міжнародної спільноти, а також переконатися, у подоланні яких викликів та потреб Україна потребує негайної допомоги.

 

50 років електричному цеху ЧАЕС. Історія підрозділу

12 липня найбільший підрозділ ЧАЕС — електричний цех — відсвяткував своє 50-річчя.

 

Науковий ядерний хаб у місті Славутич: роль ЧАЕС, малий ядерний реактор та робототехніка

За останні кілька тижнів українські ЗМІ облетіла новина про створення у місті-супутнику ЧАЕС Славутичі ядерного наукового хабу. Що ж таке цей хаб, яку роль у його створенні відіграє Чорнобильська АЕС, які терміни відведено на створення хабу — відповіді на ці та інші питання дає міський голова Славутича Юрій Фомічев.

 

Радіаційна та екологічна безпека України. ЧАЕС — місце зустрічі іноземних дипломатів

17 липня на Чорнобильській АЕС відбулася зустріч із главами та представниками іноземних представництв та місій, акредитованих в Україні. Захід відбувся на виконання доручення Президента України та була присвячена реалізації Формули миру, зокрема виконанню пунктів, які стосуються ядерної і радіаційної безпеки.

 

«Собаки Чорнобиля»: Жодних нових цуценят за останні 7 місяців

На початку червня в Україні перебувала команда Фонду чистого майбутнього — американської організації, завданням якої є соціальна підтримка громад міст Іванків та Славутич, а також фінансова підтримка підприємств зони відчуження, зокрема і ЧАЕС. Одним з проєктів Фонду є «Собаки Чорнобиля», мета якого — шляхом стерилізації собак зменшити їх популяцію природним шляхом, тим самим створити безпечніші умови для працівників ЧАЕС та зони відчуження. Окрім стерилізації усі собаки проходять медичний огляд та вакцинацію.

 

Міжнародний семінар «Цифрові двійники у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики»

2-3 червня спеціалісти ЧАЕС беруть участь у міжнародному семінарі INUDECO «Цифрові двійники у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики. Від створення АЕС до експлуатації та виведення з експлуатації». Цифровий двійник (Digital Twin) — це комплексна цифрова модель середовища або системи, яка використовує реальні дані для створення симуляцій і прогнозування без впливу на реальний аналог. На семінарі ЧАЕС представлена доповіддю експертів відділу стратегічного планування станції «Інформаційна модель Чорнобильської АЕС у поєднанні з інформаційною системою підтримки зняття з експлуатації».

 

Від «Джокера» до Boston Dynamics | Ро́боти ЧАЕС: невдалий експеримент чи перспективний напрямок?

З початку свого існування і аж до сучасної історії ЧАЕС була пов'язана з ро́ботами. Особливе місце в історії зайняли події, пов'язані з ліквідацією наслідків Чорнобильської катасрофи, яка показала, на скільки ці ро́боти безпорадні у боротьбі з радіацією. Щоправда, на цьому спроби розвинути роботизацію майданчика не припинилися. Дивіться відео, щоб дізнатися, що ж таке ро́боти ЧАЕС: невдалий експеримент чи перспективний напрямок?

 

Візит Національної академії наук на ЧАЕС

24 травня зону відчуження та Чорнобильську АЕС із робочим візитом відвідали представники керівного складу Національної академії наук України на чолі з президентом НАН України Анатолієм Загороднім. Метою візиту є поглиблення наукового супроводу робіт у зоні відчуження, зокрема і робіт щодо виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. На промисловому майданчику Чорнобильської АЕС відбулася робоча зустріч кирівницвта НАН України із головою ДАЗВ Євгеном Крамаренком, виконувачем обов'язків генерального директора ДСП ЧАЕС Валерієм Сейдою та мером міста-супутника ЧАЕС Славутич Юрієм Фомічевим.

 

ЧАЕС відвідав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

26 квітня, у 37 річницю Чорнобильської катастрофи, промисловий майданчик станції відвідав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Як данина пам'яті полеглим ліквідаторам пан Стрілець та учасники делегації доєдналися до персоналу ЧАЕС у традиційній церемонії покладання квітів до пам'ятника жертвам катастрофи. Після церемонії відбулося вручення почесних відзнак працівникам Чорнобильської АЕС.

 

Телефонні розмови у НІЧ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ Катастрофи 1986 року

На атомних електростанціях усі вхідні та вихідні дзвінки на станціонарні телефони щитів управління енергоблоком обов'язково записуються. За необхідності, телефонні бесіди розшифровуються і заносяться у журнал службово-оперативних переговорів. Так сталося і у ніч Чорнобильської катастрофи 26 квітня 1986 року. Однак, текст цих переговорів донедавна зберігався під грифом «Таємно». Скоріш за все, записи розмов, записані на магнітну стрічку, розшифровували КДБ-шні спеціалісти, які не знаючи станційної термінології, часто не розуміючи, чий голос вони чують у даний момент та крізь шуми і перебої у зв'язку, намагалися покласти все почуте на папір. Результат такої роботи дещо спотворює достовірність даних та інколи суперечить логіці, однак, за допомогою радіо-постановки ми все ж спробували відтворити хронологію подій згідно із записами.

 

Особливості медогляду персоналу ЧАЕС у 2023 році

Інформація про особливості медогляду персоналу ЧАЕС у 2023 році від Олени Суганяки — лікаря-профпатолога кабінету медичних оглядів Славутицької міської лікарні.

 

Візит віцеканцлера Німеччини у місто Славутич

3 квітня місто-супутник ЧАЕС Славутич відвідали Віцеканцлер Німеччини, Федеральний міністр економіки та захисту клімату Роберт Габек та пані Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен. Подія відбулася у рамках заходів до 37-х роковин Чорнобильської катастрофи. Під час візиту висока делегація зустрілася з мером міста Славутич, адміністрацією ЧАЕС та працівниками станції, які пережили російську окупацію у лютому-березні 2022 року

 

Інститут серця МОЗ на ЧАЕС: фахова робота з серцевими проблемами атомників

22 березня у офісі ЧАЕС у місті Славутич вели прийом лікарі-кардіологи Інституту серця міністерства охорони здоров'я України. Подія була організована МАГАТЕ на запит Чорнобильської АЕС.

 

Тренінг з надання допомоги при психологічних травмах

У березні у місті-супутнику ЧАЕС Славутичі проходила серія онлайн-тренінгів з надання допомоги при психологічних травмах, проведення психоосвітніх сеансів і застосування технік відновлення. Тренінги проводяться на запит Чорнобильської АЕС за підтримки Паризького центру Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують атомні електростанції. Протягом місяця практичні психологи міста слухали експертів відділу травм, криз і конфліктів Автономного університету Барселони. Серед слухачів були психологи навчально-тренувального центру ЧАЕС, соціально-психологічного центру міста Славутич, шкільні психологи та інші. Здобуті навички дозволять славутицьким психологам застосувати нові іноземні практики при роботі з персоналом ЧАЕС, який пережив окупацію, з членами родин полонених нацгвардійців, родинами загиблих воїнів та іншими категоріями мешканців, які потребують психологічної допомоги.

 

Благодійна допомога ЧАЕС: станція отримала дозиметричне обладнання

На початку березня 2023 промисловий майданчик Чорнобильської АЕС відвідали представники Фонду чистого майбутнього (США). Головним завданням їх візиту була доставка та передача закупленого Фондом дозиметричного обладняння.

 

День українського добровольця. Інтерв'ю з одним з добровольців ЧАЕС

14 березня в Україні відзначається День добровольця. День чоловіків та жінок, які пожертувавли комфортом, хорошою роботою, сімейним життям, своїм здоров'ям та багато чим іще заради боротьби за свободу та незалежність України. Ми записали інтерв'ю з працівником ЧАЕС, який з 24 лютого 2022 року, як і багато інших його колег, став до лав ЗСУ як доброволець.
• Як долучитися до ЗСУ?
• Чим допомагати військовим?
• Чому інколи не попереджають про військові навчання навколо міста-супутника ЧАЕС Славутича?

Відповідь на ці та інші питання дивіться прямо зараз у нашому відео.

 

Звітна конференція первинної профспілкової організації ЧАЕС

У суботу 25 лютого відбулася звітна конференція ППО ЧАЕС. Частина учасників конференції та делегатів була присутня у режимі онлайн через вахтовий режим роботи працівників станції. У конференції взяло участь 55 делегатів із 67 обраних. А також — голова Атомпрофспілки Валерій Матов та працівники апарату ЦК профспілки. На конференції було заслухано звіт про роботу профкому ППО ЧАЕС за 2021-23 роки. Делегатами конференції її було визнано задовільною.

 

Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС

06 лютого з офіційним візитом Чорнобильську АЕС відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пан Етьєн де Понсен.

 

Цілодобова присутність МАГАТЕ на ЧАЕС. Деталі нового постійного представництва

18 січня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відвідав Чорнобильську АЕС. Одним із завдань візиту делегації МАГАТЕ в Україну було обговорення створення на українських атомних електростанціях постійних представництв МАГАТЕ. Метою таких представництв є зменшення ризиків виникнення ядерної аварії або інцидентів, а також контроль забезпечення ядерної безпеки, захищеності та фізичного захисту на атомних станціях України, які знаходяться в умовах повномасштабної війни з боку російської федерації.

 

Візит посла Франції на Чорнобильську АЕС

06 лютого з офіційним візитом Чорнобильську АЕС відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пан Етьєн де Понсен.