Важливий етап для Чорнобильської АЕС: блоки ЧАЕС повністю звільнені від відпрацьованого ядерного палива

6 червня остання відпрацьована тепловиділяюча збірка (ВТВЗ) була вивантажена з басейну витримки центрального залу № 1 і переміщена в сховище відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу (СВЯП-1).

Слід зазначити, що до завершення продовженого терміну експлуатації, 14 квітня 2016 року Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) дала окремий дозвіл ДСП «Чорнобильська АЕС» на вивантаження пошкодженого ВЯП з блоків № 1,2 і його перевезення до сховища відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу зберігання (СВЯП-1) для безпечного розміщення та зберігання.

23 квітня 2016 роки від пошкодженого ядерного палива був повністю звільнений блок № 2.

Після звільнення блоків ЧАЕС від ВЯП  Чорнобильська АЕС переходить на якісно новий рівень робіт - вона завершила етап підготовки до зняття з експлуатації і переходить безпосередньо до етапу зняття з експлуатації.

В результаті виконаного вивантаження ВЯП статус блоків №№ 1,2 буде змінений - дані блоки вже не будуть вважатися ядерними установками - після оформлення та затвердження відповідної документації блоки отримають статус об'єктів по поводженню з радіоактивними відходами, як раніше це відбулося відносно блоку № 3 ЧАЕС. Статус ядерної установки залишиться у сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1), в якому в даний час зберігається кондиційне паливо з трьох блоків ЧАЕС.

Новий статус блоків дозволить прискорити і розширити роботи в частині демонтажу обладнання блоків і зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації. Це дасть можливість знизити експлуатаційні витрати станції, а отже, - і навантаження на бюджет України, з якого фінансується Чорнобильська АЕС.

Довідка:

Значна затримка з введенням в експлуатацію СВЯП-2 привела до необхідності використання БВ СВЯП-1 як основного місця зберігання ВЯП ДСП ЧАЕС.

У період 2006-2008 рр. ВЯП було вивантажено з активної зони реакторів.

Звільнення блоків від ВЯП виконувалося в три етапи:

- на першому етапі здійснювалося вивантаження відпрацьованого ядерного палива з 3 блоку до СВЯП-1;

- на другому етапі паливо (крім пошкодженого) з 1, 2 блоків, було перевезено до СВЯП-1 та виконано розробку технології щодо безпечного поводження з пошкодженим ядерним паливом;

- на третьому етапі блоки №1, 2 були звільнені від пошкодженого ядерного палива.

У 2010 році ВЯП було повністю вивантажено з блоку №3. У грудні 2012 року блок №3 отримав статус установки, призначеної для поводження з РАВ. 

Роботи по переміщенню ВЯП з блоків №1, 2 в п'ятий відсік БВ СВЯП-1 розпочаті в грудні 2011 року, після завершення «стрес-тесту» щодо подій на АЕС «Фукусіма-1».

Блок №2 звільнено від кондиційного ВЯП 30 листопада 2012 року. У грудні 2012 розпочалося вивезення ВЯП з блоку №1, 28 вересня 2013 року блок №1 повністю звільнений від кондиційного ВЯП.

Грудень 2013 - пройшов експертизу технічний проект на обладнання і технологію стабілізації, перевезення та зберігання спеціальних пеналів з ПВЯП.

Завершена розробка проекту поводження з пошкодженим ВЯП. Отримано висновок Держекспертизи, проведено тендер.

Завершено роботи по етапу 2 за договором від 02.10.2014 № 430/63-14 з ТОВ «ПрогресГруп» по виготовленню спецпеналів для ПВЯП.

Виконано виготовлення, сертифікація і поставка вагона-контейнера для транспортування ВЯП. З компанією-виробником «Шкода» укладено додаткову угоду № 9 щодо змін обсягів фінансування на 2015 рік і перенесення частини робіт на 2016 рік. Відповідно до календарного плану виконана поставка пакувального комплекту на майданчик ДСП ЧАЕС.

Були проведені роботи з виготовлення і постачання устаткування і матеріалів для звільнення блоків 1, 2 від ПВЯП.

Блоки 1, 2 від звільнені від ПВЯП.

Вивантаження пошкодженого ВЯП, 1 енергблок, 06 чер...
Вивантаження пошкодженого ВЯП, 1 енергблок, 06 чер...
Вивантаження пошкодженого ВЯП, 1 енергблок, 06 чер...
Вивантаження пошкодженого ВЯП, 1 енергблок, 06 чер...
Вивантаження пошкодженого ВЯП, 1 енергблок, 06 чер...
Вивантаження пошкодженого ВЯП, 1 енергблок, 06 чер...

Найближчі події

26 квітня 1986 року в 01 год. 23 хв. 40 с. за московським часом в ході проведення проектних випробувань однієї з систем забезпечення безпеки сталася аварія на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС
У травні 1970 р. були розпочаті роботи з підготовки (розмітки) котловану під 1-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

Розсилка новин