Проведення заводських приймальних випробувань обладнання СВЯП-2 важливого для безпеки

В період з 7 по 17 грудня 2015 року на виробничих майданчиках BNG, субпідрядник  Holtec International, в Німеччині за участю представників ДНТЦ ЯРБ відбулись ЗПВ частини основного обладнання гарячої камери СВЯП-2, призначеного для підготовки ВЯП до зберігання, а саме: 

•апарата для різки ВТВЗ (АР);

•ковзний тримач (КТ);

•підйомного пристрою паливних патронів (ПП ПП);

•системи подвійної кришки паливного патрона (СПК ПП);

 проходок різного типу для приміщень УПВПЗ.

15 грудня успішно завершені ЗПВ проходок. 

17 грудня успішно завершені ЗПВ КТ, СПК ТП, ПП ПП. 

Також виконана частина перевірок ЗПВ АР. Продовження ЗПВ АР планується з 25 січня 2016 року, при цьому також планується проведення ЗПВ іншого обладнання важливого для безпеки.

Вказане обладнання гарячої камери відноситься до обладнання СВЯП-2, важливому для безпеки.

Обладнання було виготовлено на підставі розроблених Підрядником та попередньо погоджених Держатомрегулювання України протягом 2014 року технічних специфікацій. Випробування проводились за затвердженими в 2015 році програмами ЗПВ.

Призначення обладнання:

Апарат для різки ВТВЗ призначений для розділення верхнього та нижнього пучків ТВЕЛ шляхом розрізання центрального стержня ВТВЗ дисковою пилою, а також для відокремлення подовжуючого стержня ВТВЗ.

Ковзний тримач призначений для тримання ВТВЗ під час різки, а також для установки ВТВЗ в пристикований паливний патрон. Ковзний тримач забезпечує співвісність утримуваної ВТВЗ з апаратом для різки ВТВЗ, системою подвійної кришки паливного патрона та підйомним пристроєм паливного патрона. Також за допомогою КТ проводиться завантаження в паливний патрон фільтруючих елементів та допоміжного паливного патрона.

Система подвійної кришки паливного патрона призначена для транспортно-технологічних операцій з паливним патроном та пучком ТВЕЛ та запобігання радіоактивного забруднення при їх проведенні.

Підйомний пристрій паливного патрона призначено для переміщення порожніх та завантажених паливних патронів. Переміщення паливних патронів здійснюється по вертикалі в положенні під стиковку з системою подвійної кришки ПП та зворотно в початкове положення. З початкового положення завантажений паливний патрон переміщується для установки в нижній перфоратор.

За результатами ЗПВ зроблено висновок щодо придатності КТ, СПК ПП, ПП ПП до експлуатації за умови врахування коментарів Замовника/представників Держатомрегулювання України (експерти ДНТЦ ЯРБ).

В період з 7 по 11 грудня 2015 року на виробничих майданчиках Holtec International в США відбулись ЗПВ наступного обладнання СВЯП-2, призначеного для підготовки ВЯП до зберігання: 

•захвата кришки ДСЕП; 

•кільця захисного; 

•кілець центрувальних; 

•корзин паливних патронів; 

•стелажів зберігання; 

•підйомної траверси перевантажувального контейнера HI-TRAC-H.

Дане обладнання відноситься до обладнання СВЯП-2, важливому для безпеки.

Обладнання було виготовлено на підставі розроблених Підрядником та попередньо погоджених Держатомрегулювання України протягом 2014 – 2015 років технічних специфікацій. Випробування проводились за затвердженими в 2015 році програмами ЗПВ.

Призначення обладнання:

Захват кришки ДСЕП призначений для підйому внутрішньої кришки ДСЕП та тимчасового блоку захисту з метою забезпечення процесу завантаження ДСЕП.

Кільце захисне призначене для зниження рівня дозового навантаження під час завантаження паливних патронів в ДСЕП.

Кільце центрувальне призначено для забезпечення належного ущільнення між приміщеннями при стиковці ДСЕП та запобігання радіоактивного забруднення.

Корзини паливних патронів призначені для тимчасового зберігання порожніх паливних патронів на транспортному візку та стелажах зберігання.

Стелажі зберігання призначені для зберігання корзин паливних патронів, без або з установленими паливними патронами.

Підйомна траверса перевантажувального контейнера HI-TRAC-H є вантажозахватним пристроєм, постійно закріпленим на крані 119 та застосовуваним для виконання транспортно-технологічних операцій з порожнім та завантаженим внутрішньомайданчиковим транспортним контейнером, а також для підйому опорної рами СМТП (система маніпулювання та транспортування пенала). 

За результатами ЗПВ зроблено висновок щодо придатності обладнання до експлуатації за умови врахування коментарів Замовника.

 

Апарат для різки ВТВЗ
Ковзний тримач
Підйомний пристрій паливних патронів
Захват кришки ДСЕП
Кільце центрувальне
Корзина паливних патронів
Підйомна траверса перевантажувального контейнера H...