Завод з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ)

Завод з переробки рідких радіоактивних відходів призначений для переробки рідких радіоактивних відходів, накопичених за час експлуатації та тих, що утворились у процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційних відходів об'єкта «Укриття». Будівництво заводу фінансується з Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку.

ЗПРРВ розрахований на переробку відходів протягом 10-річного періоду експлуатації. Його мінімальна проектна потужність — 2500 м3 необроблених рідких радіоактивних відходів на рік. Завод знаходиться у межах периметра ЧАЕС, що охороняється, поблизу від сховища рідких відходів, з якими пов'язаний системою технологічних трубопроводів, прокладених у закритій естакаді.

Основний матеріал: Поводження з радіоактивними відходами

До складу ЗПРРВ входять:
1. Установка з вилучення рідких радіоактивних відходів з наявних сховищ
2. Установка з транспортування для переміщення відходів на установку з переробки
3. Установка з переробки, що цементує відходи з метою їх герметизації та іммобілізації

Затверділі рідкі відходи у вигляді цементного компаунда упаковуються у 200-літрові бочки та в залізобетонних контейнерах перевозяться до місця довгострокового контрольованого зберігання відходів.

У квітні 2018 року Чорнобильська АЕС отримала ліцензію Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка підтверджує приведення об'єкту до чинних будівельних норм та вимог. Ліцензія свідчить про готовність заводу до експлуатації. 

Наразі завод з переробки рідких радіоактивних відходів виходить на свою проектну потужність.

Дивіться також:

1. Заява про екологічні наслідки будівництва та експлуатації завода з переробки рідких радіоактивніх відходів (ЗПРРВ)
2. Заява про наміри щодо проекту «Чорнобильська АЕС. Завод з переробки рідких радіоактивних відходів» (Коригування)»
3. Заява про екологічні наслідки діяльності щодо проекту «Чорнобильська АЕС. Завод з переробки рідких радіоактивних відходів (Коригування)»

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин