Насування Арки НБК справило позитивний вплив на безпеку об'єкту «Укриття»

Насування Арки НБК справило позитивний вплив на безпеку об'єкту «Укриття», про це повідомив заступник директора технічного по об'єкту «Укриття» Сергiй Кондратенко. «Хоч до завершення будівництва нового безпечного конфайнмента та введення систем в проектний режим залишається ще рік, насування Арки вже вплинуло на поточну безпеку об'єкту «Укриття ». Після установки НБК у проектне положення, потужність дози навколо Арки знизилася більш ніж у два рази. Це свідчить про підвищення безпеки на майданчику».

Крім того, як зазначив Сергій Кондратенко, насування дозволило виключити попадання атмосферних опадів всередину об'єкту «Укриття», що раніше було основним фактором деградації будівельних конструкцій об'єкту, а також перенесення радіоактивних речовин як всередині об'єкта, так і за його межі.

Важливим фактором у частині підвищення безпеки «Укриття» є також відсутність снігового і вітрового навантаження на його конструкції, оскільки всі вони зараз надійно закриті Аркою.

Як уже повідомлялося раніше, на засіданні Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України були обговорені питання поточного стану НБК, який 27 листопада було встановлено у проектне положення над об'єктом «Укриття».

Заступник Голови Держатомрегулювання Тетяна Кілочицька представила присутнім результати дослідження, проведеного підрядником робіт за проектом будівництва НБК — підприємством «Novarka». Співробітники «Novarka» в своїй роботі використовували 8 постів радіаційного моніторингу, 12 пробовiдбiрникiв повітря і 2 додаткові пости моніторингу. Проводилось дослідження для з'ясування радіаційних умов на майданчику ЧАЕС після насування НБК. Дослідження підтверджують, що радіаційна обстановка на майданчику Чорнобильської АЕС не погіршилася.

Найближчі події

29 березня 2000 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України за № 598 "Про дострокове припинення експлуатації енергоблока №3 та остаточне закриття Чорнобильської АЕС"
30 березня 1970 року Наказом Міненерго СРСР інституту "Гідропроект" було доручено проектування Чорнобильській АЕС

Розсилка новин