4 грудня 1987 року відбулося післяаварійне введення в експлуатацію енергоблоку №3
Hits : 9675
by Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Питання відновлення експлуатації перших трьох енергоблоків Чорнобильської АЕС, проведення необхідних для цього робіт були у ряді найважливіших в плані ліквідації наслідків аварії і вирішувалися паралельно з роботами по консервації четвертого енергоблока.

Після аварії перші два енергоблоки залишилися у нормальному працездатному стані і були зупинені в 1 год. 13 хв. і в 2 год. 13 хв. відповідно 27 квітня 1986 р. Третій енергоблок, технічно пов'язаний з четвертим, зупинили у 3 год. 26 квітня 1986 р. Було проведене нормальне розхолоджування усіх зупинених енергоблоків. 02.05.86 р. енергоблоки № 1, 2, 3 ЧАЕС переведені в режим тимчасової консервації.

Відновлювальні роботи розпочалися з дезактивації основних і допоміжних будівель і споруджень енергоблоків, устаткування, що знаходиться в них, і робочих місць персоналу, а також прилеглої території.

На перших двох енергоблоках роботи по дезактивації завершили на початку третього кварталу 1986 р.

Дезактиваційні роботи на третьому енергоблоці привели до подальшого поліпшення радіаційної обстановки на діючих енергоблоках. В результаті виконання частини запланованих робіт потужність дози в машинному залі третього енергоблока до кінця липня 1987 р. була різко понижена і склала 7-50 мР/год.

15.06.86 р. Наказом № 360 у відповідності до "Директивного графіка виробництва робіт по ЛНА", затвердженим заступником голови Ради Міністрів СРСР Маслюковым Ю. Д., для підготовки висновка про можливість подальшої експлуатації енергоблока № 3 Чорнобильської АЕС створені цехові робочі комісії із залученням фахівців проектних і конструкторських організацій.

1 жовтня 1986 р. було введено в експлуатацію 1-й енергоблок, а вже 5 листопада 1986 р. відбулося післяаварійне введення в експлуатацію 2-го енергоблока.

На відміну від 1-го і 2-го енергоблоків на 3-му енергоблоці ЧАЕС був проведений великий об'єм відновлювальних робіт. Персоналом ЧАЕС були відсічені кабельні траси, водяні і газові комунікації, що зв'язують 3 і 4 енергоблоки, залита бетоном частина приміщень допоміжних споруд реакторного відділення (ДСРВ).

Захисно-розподільча стіна між 3-м та 4-м блоками бетонувалася і облицьовувалася свинцем для зменшення радіаційного фону. Зводилися додаткові захисні стіни на інших ділянках блоку. Устаткування, трубопроводи, вентиляційні короби, кабельні траси в приміщеннях 3-го енергоблока з великими рівнями γ-фона (особливо ті що примикають до розподільчої стіни) були демонтовані для зниження радіаційного фону.

Після завершення всіх необхідних робіт 4 грудня 1987 р. відбулось післяаварійне введення в експлуатацію 3-го енергоблока.

Докладніше про введення в експлуатацію енергоблоків Чорнобильської АЕС після аварії