На Чорнобильській АЕС завершила роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС

На Чорнобильській АЕС завершила роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС, яка проходила з 15 по 18 жовтня. Захід проводився за заявкою ЧАЕС і був присвячений питанням забезпечення безпеки при підготовці уран-графітових блоків до тривалого зберігання під наглядом (консервація).

Метою місії, в першу чергу, був обмін досвідом та знаннями в галузі зняття з експлуатації АЕС, а також вивчення підходів і технологій, що застосовуються при знятті уран-графітових реакторів з експлуатації та оптимізація стратегії зняття з експлуатації блоків ЧАЕС.

У роботі місії взяли участь команда Московського Центру ВАО АЕС і фахівці Чорнобильської атомної електростанції. Як підкреслив перший заступник генерального директора ДСП ЧАЕС Валерій Сейда, ця місія має величезне значення, оскільки найближчим часом на станції розпочнуться роботи в рамках Проекту остаточного закриття і консервації енергоблоків ЧАЕС (ОзіК). «Підтримка колег з Московського Центру, - зазначив Валерій Сейда, особливо актуальна ще і тому, що в даний час на території Росії експлуатується 11 енергоблоків з реакторами РВПК і досить активно ведуться підготовчі роботи по зняттю їх з експлуатації».

У ході місії фахівцями Чорнобильській АЕС була представлена інформація про хід робіт зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, проект ОЗіК, обговорено проблемні питання проекту. Російська сторона презентувала напрацьований досвід в частині поводження з опроміненим графітом виведених з експлуатації реакторів і підвищення їх безпеки на етапі підготовки до виведення з експлуатації. Команда місії також ознайомилася з інфраструктурою для зняття з експлуатації, яка є і створюється в даний час на проммайданчику станції.