З 30 жовтня по 1 листопада 2013 року у Славутичі проходить технічний семінар з питань поводження з відпрацьованим ядерним паливом

Семінар організовано за «Програмою співробітництва ВАТ «Концерн Росенергоатом» і ДП НАЕК «Енергоатом» на 2013 рік» з метою обміну досвідом з питань поводження з відпрацьованим ядерним паливом АЕС України та Росії.

У заході беруть участь представники підприємств атомно-промислового комплексу, науково-дослідних і проектно-конструкторських організацій, що виконують роботи в атомній енергетиці, та підприємств, що займаються виготовленням спеціального обладнання для поводження з ВЯП.

Відкриваючи семінар, технічний директор ДСП ЧАЕС Андрій Білик наголосив, що тема даного семінару особливо актуальна для Чорнобильської АЕС, оскільки поводження з ВЯП є важливою складовою частиною процесу зняття з експлуатації. «Я сподіваюся, що всі учасники отримають максимальну користь від цієї зустрічі. Певні напрацювання та досвід у цих питаннях є як в Росії, так і в Україні, однак проблема довготривалого зберігання ВЯП ні на одному майданчику остаточно ще не вирішена», - сказав А.Білик.

В перший день семінару його учасники ознайомилися з ходом робіт із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2) та обговорили питання забезпечення безпеки при тривалому зберіганні ВЯП реакторів ВВЕР-1000 і РВПК-1000, розробки нормативної документації для забезпечення зберігання ВЯП на території АЕС та вивезення на заводи регенерації ВЯП РВПК-1000, виготовлення транспортно-пакувальних контейнерів для транспортування ВТВЗ реакторів ВВЕР-1000. Російською стороною був презентований напрацьований досвід і пропозиції щодо поводження з некондиційним ВЯП реакторів РВПК, а також результати впровадження технології контейнерного зберігання і вивезення ВЯП РВПК Ленінградської АЕС.

31 листопада учасники семінару відвідали промисловий майданчик Чорнобильської АЕС, де відвідали чинне і те, що будується сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 і СВЯП-2).

1 листопада представники НАЕК «Енергоатом» представили існуючу систему поводження з ВЯП на атомних станціях України. На завершення семінару учасники обговорили плани майбутнього співробітництва НАЕК «Енергоатом» і Концерну «Росенергоатом» з питань поводження з ВЯП, а також розробили і підписали підсумковий документ наради.