Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію про зміцнення міжнародного співробітництва щодо пом'якшення наслідків чорнобильської катастрофи

Минулого тижня делегати 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН прийняли резолюцію «Зміцнення міжнародного співробітництва та координація зусиль у справі вивчення, пом'якшення та мінімізації наслідків чорнобильської катастрофи». Вона була представлена Постійним представником України при ООН Юрієм Сергеєвим.

Юрій Сергеєв подякував делегатів понад 45 держав, які виступили співавторами документа, який він вніс на розгляд Асамблеї від імені Білорусі, Росії та України.

Посол України заявив, що співавтори документа повністю підтримують нинішній підхід ООН до Чорнобиля, зокрема, увагу Організації до питань реабілітації та відновлення постраждалих громад. Одночасно він підкреслив, що Чорнобиль стає багатоаспектним питанням, що вимагає глобальної багатоаспектної уваги.

Постійний представник зазначив, що ініціаторам резолюції вдалося досягти домовленості з приводу збереження цього питання у порядку денному Генеральної Асамблеї до 2016 року. До того ж вони запропонували всім зацікавленим державам у найближчі три роки приступити до роботи з визначення дій на майбутнє.

Нинішня резолюція була прийнята консенсусом. В ній зазначається довгостроковий характер наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка стала однією з найбільших техногенних катастроф з точки зору її масштабів і складності, і спричинила за собою гуманітарні, екологічні, соціальні, економічні та медичні наслідки та проблеми.

Резолюція пропонує державам-донорам і всім відповідним установам, фондам та програмам системи ООН, включаючи бреттонвудскі установи, а також неурядовим організаціям продовжувати підтримувати зусилля, що докладають Білорусь, Російська Федерація та Україна в цілях пом'якшення наслідків чорнобильської катастрофи, в тому числі шляхом виділення адекватних коштів на підтримку медичних, соціальних, економічних та екологічних програм, пов'язаних з цією катастрофою.

У документі вітаються зусилля України, а також надходження від іноземних держав, міжнародних організацій і фінансових установ, які брали участь у конференції по оголошенню внесків у зв'язку з чорнобильською аварією, ресурсів і внесків, які покликані сприяти завершенню будівельних робіт на об'єкті «Укриття» в Чорнобилі та пов'язаних з ним проектів,що стосуються радіаційної безпеки. Документ наполегливо закликає всі сторони зберегти і надалі свою тверду готовність на високому рівні домогтися успішного завершення цієї життєво важливої роботи.

Резолюція вітає особисту прихильність Посла доброї волі Програми розвитку ООН відомої тенісистки Марії Шарапової підтримки низки проектів реабілітації, спрямованих на надання допомоги місцевому населенню у Білорусі, Російській Федерації та Україні.

У документі міститься прохання до Голови Генеральної Асамблеї провести 26 квітня 2016 року спеціальне пам'ятне засідання Асамблеї, присвячене тридцятій річниці чорнобильської катастрофи.

Центр новин ООН