На Чорнобильській АЕС відкрилася лабораторія НДІ радіаційного захисту

7 жовтня на Чорнобильській АЕС була відкрита лабораторія попередньої підготовки біопроб Науково-дослідного інституту радіаційного захисту (НДІ РЗ). На презентації нової лабораторії був присутній генеральний директор ДСП ЧАЕС Ігор Грамоткін та голова державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша. НДІ РЗ представляли генеральний директор, професор Ілля Ліхтарьов, виконавчий директор Володимир Берковський, заступники директора з виконання робіт на ДСП ЧАЕС і по санітарно-гігієнічним питанням Петро Арясов і Станіслав Нечаєв.

Актуальність створення даної лабораторії безпосередньо на промисловому майданчику станції обумовлена збільшенням кількості зразків біопроб, що відбираються і досліджуються НДІ РЗ відповідно до чинного «Контракта на надання медичних і біофізичних послуг». Це безпосередньо пов'язано із зростанням обсягів робіт в рамках проекту ПЗУ, і отже, кількості персоналу, що їх виконує. Таким чином, для підвищення продуктивності обробки проб і оперативності отримання кінцевих результатів вимірювань, а також оптимізації існуючої структури їх проведення, лабораторні потужності мало сенс розташувати максимально близько до місця забору зразків біоматеріалу.

Найбільш оптимальним варіантом для розміщення необхідного устаткування є частина приміщень промислово-санітарної лабораторії (ПСЛ) ДСП ЧАЕС, які знаходяться безпосередньо на проммайданчику. З керівництвом ПСЛ була досягнута попередня домовленість про розміщення на її площах лабораторії попередньої підготовки біопроб.

30 травня 2014 року було отримано відповідний дозвіл від керівництва ДСП ЧАЕС, протягом літа року був проведений ремонт вентиляційних систем, монтаж основного обладнання та його підключення. З 1 вересня була розпочата пробна експлуатація обладнання з метою усунення можливих несправностей.

В даний час лабораторія повністю готова до промислової експлуатації.

Варто зазначити, що частина обладнання, яке належить Чорнобильській АЕС, і яке встановлене в лабораторії, є унікальним не тільки для України, але і в світі. Зокрема, для виконання вимірювань буде використаний «Альфа-спектрометр Alpha-Analyst 7200-X», який за своїми потенційними можливостями в частині обсягів досліджень не має аналогів у нашій країні. В той час, як більшість інститутів і вимірювальних лабораторій користуються спектрометрами на 2-4 канали, встановлений у новій лабораторії прилад має 96 канальну систему (8 блоків на 12 вимірювальних каналів), що дозволяє проводити одночасно дуже низькофонові альфа-спектрометричні вимірювання.

Для довідки. У 2004 році ДСП ЧАЕС та НДІ РЗ АТН України почали співпрацю в рамках виконання Контракту на надання медичних і біофізичних послуг» № SIP 05-3-015 від 17.09.2004 р.

У 2011 року між ДСП ЧАЕС та НДІ РЗ було підписано «Положення про взаємодію ДСП ЧАЕС та НДІ РЗ», що дозволило значно розширити та покращити взаємодію і співробітництво, а відповідно підвищити рівень радіаційної безпеки персоналу, що працює в проектах в рамках ПЗУ.


Відкриття лабораторії НДІ радіаційного захисту
Відкриття лабораторії НДІ радіаційного захисту