Україна - Казахстан: співробітництво у сфері МНС

14 березня Чорнобильський майданчик відвідав міністр МНС Республіки Казахстан. Технічний візит відбувся у рамках підписання Комплексного плану співпраці МНС України і Казахстану на період 2012 – 2014 роки.

Міністр МНС Республіки Казахстан Володимир Божко, голови комітетів та департаментів МЧС РК у супроводі голови Державного агентства з управління зоною відчуження Володимира Холоши відвідали м. Прип’ять, побували на оглядовому павільйоні об'єкта «Укриття», зустрілися з генеральним директором ДСП ЧАЕС Ігорем Грамоткіним і представниками адміністрації станції, обговоривши ряд питань подальшої співпраці. У ексклюзивному інтерв'ю журналістам інформаційного відділу ЧАЕС Володимир Божко підкреслив:

— Я вперше на майданчику, хоча чув про Чорнобильську АЕС дуже багато, мав у своєму розпорядженні інформацію практично з перших хвилин  аварії 1986 року.  Звичайно, прикро, що така красива інженерна споруда, такий могутній енергетичний об'єкт стоїть без діла, і не просто без діла, а достроково знімається з експлуатації. Важке враження залишила Прип’ять: красиве місто було, дуже комфортне для життя місто. Сумно, звичайно, боляче. В першу чергу, я б хотів побажати всім нам і, насамперед, жителям України, щоб Чорнобиль і подібні до нього аварії більше ніколи не повторилися.

Але я це говорю не для того, щоб ятрити рани. Проїхавши по майданчику станції, ознайомившись з роботами, які тут ведуться, я зрозумів: зрештою, те що зараз робиться тут, — робиться для всієї земної кулі. Чому? Та тому, що тут розробляються протягом двадцяти п'яти років і реалізуються на практиці системи і методики забезпечення радіаційної безпеки. Фактично, тут ведеться планомірне напрацювання теорії і практики, направлені на недопущення подібних аварій у подальшому. Моє глибоке переконання: за атомною енергетикою майбутнє, тому що у нас нафти залишилося на 50 років, вугілля, може, років на 100. Але через 100 років життя не закінчиться, а люди звикли до тепла та електрики — тобто альтернативи атомній енергетиці немає. Зараз на хвилі політичних інтересів у світі є тенденція до  закриття атомних електростанцій. Я думаю, що це явище тимчасове. У нас в Казахстані ухвалено рішення про будівництво АЕС, тому що це найбільш екологічний вид отримання електроенергії — немає таких викидів, як з теплових АЕС, немає забруднення навколишнього середовища. Упевнений: людство повернеться до розуміння вигідності АЕС — не дарма китайці, французи, американці постійно нарощують кількість ядерних об'єктів. Думаю, це велике благо, що у вас в Україні є така кількість атомних блоків: зрештою, це економічна потужність країни, це процвітання її громадян.

Співпраця між МНС України і Республіки Казахстан — як ви його бачите?

— Ми в цілому домовилися з МНС України значно активізувати роботу зі співпраці між нашими країнами у справі захисту майна і громадян при катастрофах техногенного або природного характеру.   Підписана Міжурядова Угода, яка вже ратифікована нашим парламентом. Хочу сказати, що ми дещо запізнилися з розвитком відносин між нашими країнами у справі організації заходів щодо цивільного захисту. Україна — країна з високим інженерним і економічним потенціалом. Думається, що рятувальні технології, які відпрацьовуються у вас і ті, які ми відпрацювали, — це величезний внесок у справу цивільного захисту населення, і наш систематичний обмін досвідом, наша співпраця просто безцінні. Ми якраз ті міністерства, для яких не може бути ніяких кордонів, адже ми працюємо, щоб людина була захищена, щоб були забезпечені нормальні умови життєдіяльності, щоб у будь-який момент, коли буде потрібна допомога, ми прийшли.   Крім того, це правильно з історичної точки зору, тому що у Казахстана і України давні коріння дружби, і у нас дуже хороше майбутнє у зміцненні контактів за різними напрямами державної діяльності.